• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stariji Njujorčani sve češće nabavljaju kućne ljubimce robote: "Oni su naše društvo i uteha u samoći"

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U modernom svetu, kojim dugo vlada epidemija usamljenosti, animatronske životinje ublažavaju posledice izolacije čoveka

  • 0
Ljubimac robot Foto: Shutterstock/VTT Studio

Stariji Njujorčani sve češće nabavljaju ljubimce robote - animatronske plišane životinje - što predstavlja deo strategije i stalnih napora da se suzbije ono što poznati američki doktor Vivek Murti naziva "epidemijom usamljenosti i izolacije", posebno među starijim građanima.

Plišani kućni ljubimci na baterije i ljubimci roboti reaguju na dodir i zvuk, ali ne zahtevaju hranjenje ili negu, niti će istrčati ispred ulaznih vrata. O tome koliko starima znači ovakvo druženje govorila je Helen Macura (101) koja ima animatronskog "psa" Frendlija: on joj pravi društvo i sluša je, a ona ima s kim da porazgovara". "On je topao i mekan i on je moja uteha", kaže Macura, a prenosi People.

Plišani robotski kućni ljubimci su puni života, dizajnirani su da prave realistične zvuke i pokrete i druže se sa "vlasnicima", saopštila je njujorška Kancelarija za starenje (NYSOFA) o inicijativi koja je prvi put započela 2018. godine: od tada je distribuirano više od 31.000 animatronskih kućnih ljubimaca socijalno izolovanim starijim osobama.

Greg Olsen, vršilac dužnosti direktora NYSOFA, izjavio je da usamljenost "može bukvalno da ubije čoveka".

Usamljenost, izolacija i nedostatak veza u SAD su pokazatelji "krize javnog zdravlja" u 2023. godini, a međusobni ljudski odnosi treba da budu izvor isceljenja i blagostanja. Oni su skriveni, ali nam mogu pomoći da živimo zdravije, ispunjenije i produktivnije. S obzirom na ozbiljne zdravstvene posledice usamljenosti i izolacije važno je dati prioritet izgradnji društvenih veza, na isti način na koji je dat prioritet drugim kritičnim pitanjima javnog zdravlja kao što su pušenje, gojaznost i zloupotreba psihoaktivnih supstanci.

Murti, kopredsedavajući Komisije Svetske zdravstvene organizacije za društvenu povezanost i inicijative čiji je cilj rešavanje "usamljenosti kao hitne zdravstvene pretnje", kaže da je usamljenost jednako loša za čoveka kao i pušenje.

"Uticaj na smrtnost društveno nepovezanosti sličan je mortalitetu uzrokovanom pušenjem do 15 cigareta dnevno", rekao je Murti.

Prema NYSOFA, rezultati pilot programa iz 2018. za animatronske kućne ljubimce "otkrili su da je 70 posto starijih odraslih osoba koje su uzimale ove kućne ljubimce prijavilo smanjenje ili značajno umanjenje usamljenosti, kao i smanjenje bola za 75 procenata. Studija je izvođena korišćenjem DeJongove skale usamljenosti u različitim vremenskim intervalima (pre uzimanja kućnih ljubimaca i posle tri, šest i 12 meseci).

Ovakvi kućni ljubimci su posebno dizajnirani: oni predstavljaju mačke, pse, pa čak i ptice i mogu se spojiti sa hodalicom ili pričvrstiti na štap. Ove igračke su dizajnirane uz konsultaciju sa starijima: dlakavi roboti reaguju na maženje i grljenje, mačke predu, a psi imaju "otkucaje srca".

Korisnici robota kućnih ljubimaca izjavili su da bi svaki stariji građanin trebalo da ima ovakvo društvo, pogotovo oni koji žive sami.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf sa robotom Emom, crnokosom lepoticom: "Tu smo da pomognemo ljudima"

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari