• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planeta Zemlja tuguje: Ženka retkog belog grizlija i njeni medvedići tragično stradali u sudaru u Kanadi

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakoda, poznata i kao Medved 1787, pronađena mrtva u blizini jezera O'Hara, a njeni mladunci poginuli u odvojenoj saobraćajnoj nesreći

  • 0
Beli grizli Foto: Printskrin/TikTok/@kitazakibanff

Za planetu Zemlju i ljubitelje životinja najtužniji dan osvanuo je 8. juna, kad se munjevitom brzinom proširila vest o tome da je Nakodu, retkog belog grizlija koji je stekao svetsku slavu na internetu, usmrtio vozač automobila u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi. Smrt životinje šokirala je javnost, a mnogi stručnjaci kažu da je tužna sudbina ove ženke grizlija direktna posledica toga što je bila bliska sa ljudima.

Ženka grizlija je pronađena mrtva pored Trans-Kanadskog autoputa u blizini skretanja za jezero O'Hara, a zvanično je preminula od unutrašnjih povreda zadobijenih u sudaru. Što je još tragičnije, njena dva mladunčeta su poginula u sudaru sa vozilom nekoliko sati ranije na istom autoputu. Veruje se da je Nakoda uginula 6. juna, ali je pronađena mrtva dva dana kasnije, prenosi Pethelpful.

Sondi Stivens, stručnjakinja iz Parks Canada, kanadskog regionalnog tima za brigu o divljim životinjama, izjavila je da je osoblje videlo majku medvedicu kako trči na put ispred dva automobila nakon što ju je preplašio voz koji je tuda prolazio. Jedno od vozila je moglo je da skrene i izbegne sudar, ali vozač automobila koji se nalazio odmah iza njega nije imao vremena da reaguje i udario je medvedicu.

Nakoda, koju je grupa za očuvanje divljih životinja zvala Medved 178, uspela je da pobegne i pređe preko ograde: kretala se lagano i hramala, ali je bila živa. Zvaničnici su se nadali da će se oporaviti, ali je Nakoda kasnije pronađena mrtva, kada je njena GPS ogrlica dala signal. Stivens je objasnila da je tim odlučio da ne interveniše, jer su smatrali da je najbolje ostaviti Nakodi vremena i prostora da se izleči, jer se medvedi često samooporave od teških povreda, uključujući i saobraćajne nesreće. Nažalost, ovoga puta nije bilo tako.

Ekipa Parks Canada pronašla je i Nakodine mrtve mladunce koji su stradali u odvojenoj saobraćajnoj nesreći 6. juna oko 5:15 ujutru.

Smrt porodice belih grizlija je potresla svet i veruje se da je posledica toga što su se medvedi previše približili ljudima. Nakoda je bila česta gošća na društvenim mrežama, pa je bila manje oprezan prema ljudima i kretala se autoputevima, iako je osoblje Parks Canada nastojalo da je zadrži podalje: oni su počeli da je prate 2022. godine, kada je naučila da se penje na ogradu pored autoputa.

Zvaničnici su preduzeli i druge korake da sačuvaju Nakodu, uključujući njeno udaljavanje sa autoputa tri puta od 2022. godine, zatim uspostavljanje zone zabrane zaustavljanja i značajno ograničenje brzine kako bi vozači bili oprezniji.

@kitazakibanff #🤯#encounter #whitegrizzly #grizzly #grizzlybear #canadianrockies #canada ♬ original sound - Yuko

Nakodina jedinstvena boja krzna naterala je mnoge ljude da se zaustavljaju kako bi je fotografisali i ona se navikla na ljude. A to ju je koštalo života.

Osoblje PC shvata da ljudi koji ovde dolaze žele da vide divlje životinje, ali postoje bezbedni načini da ih posmatraju koji mogu da spreče ovakve tragične događaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad nežni džin zagli svog čoveka, umesto da koske pucaju, otapa se sneg

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari