• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radost u Velikoj Britaniji: Najstarija pingvinka na svetu i njen patuljasti partner postali roditelji

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rođenje Humboltovog pingvinčeta u zoo-vrtu Njukvej u Kornvolu je pravo iznenađenje, jer je majka 26 godina starija od oca svog pileta

  • 0
Humboltov pingvin Foto: Shutterstick//Pascale Gueret

Jedan od najstarijih pingvina na svetu dobio je pile sa svojim minijaturnim partnerom i to možda ne bi bilo neobično da je onaj ko je minijaturan zapravo mužjak, dok majka ima titulu najstarijeg pingvina na svetu.

Pra-pra-pra-prabaka Vindi (30) i njen prijatelj Načo (4) stigli su u zoološki vrt Njukvej u Kornvolu (Velika Britanija). Tridesetogodišnja ženka iznenadila je zaposlene u zoološkom vrtu kada se u protekloj sezoni parenja emotivno združila sa mladim mužjakom. Ali, razlika među njima od 26 godina izgleda nije bila prepreka za porod, jer je ove godine par dobio zdravu malu devojčicu, piše Mirror.

Četvorogodišnji Načo po prvi put postao je otac, a Vindi je prvi put postala majka 1999. godine i od tada je na svet donela 23 potomka. Zahvaljujući Evropskom programu uzgoja koji se sprovodi od 2023. godine, Vindi je ponela titulu pra-pra-pra-prabake piletu izleženom u zoološkom vrtu u Šverinu u Nemačkoj.

Još značajnije u vezi sa ovim sparivanjem je činjanica da je Vindi možda jedan od najstarijih roditelja pingvina na svetu. Pingvini, uključujući Humbolt pingvine, obično žive oko 30 godina u zatočeništvu, ali se Vindi pokazala plodnom i sposobnom majkom.

Najstariji čuvar ptica u zoološkom vrtu Njukvej rekao je da je Vindi dugo bila u paru sa mužjakom Džetom sa kojim je izrodila više od 20 pilića. Kada je Vindi izgubila partnera, zoo vrt nije očekivao da će se zbližiti sa drugim pingvinom, ali Načo je počeo da joj se udvara prošle godine i od tada su njih dvoje verni jedno drugom.

Humboltov pingvin Foto: Shutterstick/Jearu

Prošle godine ovaj neobičan par nije uspeo da dobije mladunče, ali su u ovoj godini imali uspeha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Samo još da se uzmu! Australijski gej pingvini postali roditelji po drugi put

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari