• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

JABBER THE MUTT AI, bot koji uspešno prepoznaje, dekodira i prevodi zvuke koje pas "izgovori"

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bot Vav2Vec 2.0 već prepoznaje rase i "čita" režanje i cviljenje i mogao bi da se obuči za "prevođenje" govora drugih vrsta kao što su ptice i delfini

  • 0
Pas Foto: Shutterstock/Ra2 Studio

Vlasnici pasa uskoro bi mogli u potpunosti da razumeju svoje kućne ljubimce nakon što je prevodilac veštačke inteligencije razvio mogućnost da razume lajanje pasa! Mašini koja transkribuje ljudski govor omogućeno je da "dekodira" zvuke koje proizvodi pas, a rezultati su oduševili naučnike: bot je tačno identifikovao različite rase na osnovu njihovog laveža i detektovao sve zvuke, od cviljenja, preko režanja do lajanja.

Istraživači su snimili više od 200 minuta laveža 74 psa u meksičkim gradovima Tepik i Pueblo: svi ljubimci bili su goniči, starosti između pet meseci i sedam godina, i snimani su u kućnom okruženju, prenosi Thesun.

Testovi su otkrili da bot može uspešno da razlikuje različite stimuluse i reakcije, od normalnog lajanja na nepoznate osobe do ljutitog lajanja na opasne strance. Istraživački tim detektovao je i zvuke nakon napada na vlasnika, kao i razigrane tonove tokom igre psa sa voljenim članom porodice.

AI bot, nazvan Vav2Vec 2.0, tačno je identifikovao rase - uglavnom čivave, pudle i šnaucere - na osnovu njihovog laveža koji je slušao.

Pas Foto: Shutterstock/Vidi Studio

Ovi fantastični rezultati mogli bi otvoriti novo poglavlje u boljem razumevanje čovekovog najboljeg prijatelja što bi ujedno poboljšalo i dobrobit životinja. Naučnici predlažu da se bot obuči i za "prevođenje" sa jezika drugih vrsta životinja, poput ptica i morskih sisara.

Istraživači tvrde da je ovo prvi put da su AI tehnike, optimizovane za ljudski govor, upotrebljene da pomognu u dekodiranju životinjske komunikacije, pa zvuci i obrasci iz ljudskog govora mogu poslužiti kao osnova za analizu i razumevanje akustičnih obrazaca drugih zvukova, kao što je vokalizacija životinja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Vaspitačica" dolazi po njih i svaki ima svoje mesto: Psi čekaju prevoz do vrtića

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari