• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je obuka slonova da slikaju i primoravanje da to demonstriraju okrutan čin koji im ugrožava dobrobit

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što zabavlja i raduje ljude najčešće je izvor poniženja i bola za životinje

  • 0
Slon slikar Foto: Shutterstock//tanoochai

Verovatno se gledali video snimke na društvenim mrežama u kojima se prikazuju slonovi koji surlom uzimaju četkicu, umače je u boju, i pokušavaju da naprave slike koje, na kraju, liče na umetnička dela petogodišnjeg deteta.

Inteligencija ove životinje je nesporna, ali se postavlja pitanje: da li je primoravanje slona da se oproba kao slikar etički čin, da li služi zabavi gledalaca ili je još jedan vid okrutnosti prema životinjama?

Tačno je da slonovi poseduju finu motoriku i spretnost koja im omogućava da koriste alatke za crtanje na papiru, platnu i drugim podlogama. I ovde postoji pitanje: da li slon slika iz hira ili je bio podučavan tome?

Kako se pretpostavlja, ovo drugo je najčešće objašnjenje, a pitanje koje logično sledi je: da li je primoravanje slona da slika etičko, da li predstavlja čin zabave ili spada u kategoriju okrutnosti?

Da li su metode dresure slonova okrutne

Dok posmatramo slona kako suptilno pokušava da oslika podlogu, ne možemo da se ne zapitamo da li metode treninga i rezultati odražavaju okrutnost prema ovim životinjama prilikom podučavanja.

Nedavna studija o četiri zatočena azijska slona u zoološkom vrtu u Melburnu u Australiji pokušala je da identifikuje ponašanje povezano sa stresom u vezi sa slikanjem. Autori studije su otkrili da su slonovi imali neutralan (ne stresan) odgovor na slikanje i ne pokazuju euforiju povodom toga. Slonovi su pokazivali neinteraktivno ponašanje koje je protumačeno kao stresno.

Organizacija za zaštitu životinja i prevenciju okrutnosti PETA predočila je štetne metode treninga koje primenjuju neki zoološki vrtovi da bi naterali slonove da slikaju, izvode trikove, sviraju instrumente i još mnogo toga. PETA tvrdi da utočišta za životinje uopšte ne treba da primoravaju životinje da izvode trikove, bez obzira na to što obuka ne narušava njihovu dobrobit.

Slon slikar Foto: Shutterstock//yaipatpong

Organizacije aktivista upozoravaju da slonovi mogu da dožive ekstremnu nelagodnost u procesu treninga. Ponovljena nelagodnost može umanjiti njihov kvalitet života, posebno kada su primorani da slikaju istu sliku iznova i iznova. Kritičari ističu da video snimci slonova koji slikaju često prikazuju trenere koji stoje u blizini sa udicama u rukama, što samo dokazuje da se životinjama nanosi fizički bol da bi pravilno demonstrirali naučene trikove.

Mnogi slonovi koji su pokazivali veštinu slikanja bili su veoma mladi, u uzrastu koji treba da provode sa svojim majkama, pa se postavljaju nova pitanja: šta rade u zatočeništvu, da li postoji šansa da su uhvaćeni radi nastupa i da li se mogu rehabilitovati za povratak u divljinu.

Zašto zabrinjavaju metode "slikarske" obuke slonova

Teško je podržati bilo kakvu vrstu naučenog ponašanja koje se mnogo razlikuje od prirodnih sklonosti divljih životinja. Uloga rezervata ili zoo-vrta je da omogući životinji da živi što sličnije životu u prirodnom okruženju, i možda da se vrati u divljinu. Čini se da njihovo obučavanje nije u skladu sa tim ciljem, posebno ako to nije naučeno ponašanje koje bi životinja samostalno primenjivala.

Kao ljudi, trebalo bi da preispitamo našu tendenciju da antropomorfizujemo životinje i da uživamo u tome da ih posmatramo: jer, ono što zabavlja i raduje ljude može biti izvor velikog poniženja i bola za životinje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napustio je sve i počeo da leči bolesne slonove- muzikom!

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari