• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi put u istoriji snimljena porodica oblačastih leoparda kako tumara divljinom Indonezije

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kamere za praćenje na ostrvu Borneu "uhvatile" majku ove vrste leoparda sa njena dva mladunčeta, a snimak je napravljen prvi put ikada

  • 0
Oblačasti leopard Foto: Shutterstock/slowmotiongli

Po prvi put u istoriji, kamere u indonežanskoj šumi snimile su porodicu oblačastih leoparda, a na prvim kadrovima ikada vide se majka i mladunci ove ugrožene vrste divljih mačaka sa Bornea kako šetaju šumom.

Kamere za praćenje u nacionalnom parku Tanjung Puting zabeležile su snimak ženke oblačastog leoparda sa Bornea (Neofelis ​​diardi borneensis) i njena dva mladunčeta, a video zapis je ohrabrujući znak da se vrsta još razmnožava, prenosi Livescience.

Osoblje Orangutan Foundation, organizacije za očuvanje divljih životinja, postavilo je kamere za praćenje širom šume kako bi snimilo životinjske vrste i njihovo kretanje u toj oblasti. Tim je još u aprilu otkrio da je jedna od kamera snimila porodicu oblačastih leoparda. Iako već postoje snimci oblačastog leoparda u divljini, ovo je prvi snimak porodice, navodi se u saopštenju ove fondacije.

Bornejski oblačasti leopard je jedna od dve podvrste oblačastog leoparda u Indoneziji: druga podvrsta, nazvana sumatranski oblačasti leopard (Neofelis ​​diardi diardi), živi na ostrvu Sumatra.

Svetski fond za očuvanje prirode (WWF) pojasnio je da bornejski oblačasti leopard iznad očiju ima male šare nalik oblacima i jako izraženu dvostruku dorzalum prugu. Ova mačka je neverovatno okretan šumski lovac koji ima fleksibilne zglobove za trčanje i skakanje u krošnjama drveća. Njeni gležnjevi mogu da se rotiraju za 180 stepeni da bi se spustila drvećem sa glavom okrenutom unatrag. Oblačasti leopard obično se hrani majmunima, mačkama i glodarima koji žive u gustim šumama.

Pogledajte prve ikad snimljene kadrove porodice oblačastih leoparda u divljini!

Kao najveći predatori na Borneu, ove divlje mačke imaju ključnu ulogu u održavanju ekosistema. O njima se inače malo zna, zbog noćnog života koji upražnjavaju. Veruje se da se razmnožavaju tokom cele godine i dostižu polnu zrelost sa dve godine, ali verovatno retko stignu do reproduktivnog doba zbog ilegalnog krivolova i uništavanja staništa.

Gubitak prirodnog prebivališta oblačastog leoparda usled krčenja šuma smanjio je populaciju ove divlje mačke sa Bornea na manje od trećine poslednjih godina, navodi se u saopštenju Orangutan foundation. Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) je ovu vrstu ubacila na listu ugroženih, a njen status populacije u opadanju.

Ipak, najnoviji snimak porodice ovih divljih mačaka daje nadu da se bornejski oblačasti leopardi još uspešno razmnožavaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovde opstaju samo najjači: Predvodila svoje mlade kad je iz žbunja iskočila zver

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari