• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodni dan oblačastog leoparda, jedine divlje mačke sa duguljastim zenicama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podizanjem svesti o njegovoj ugroženosti pomažete u borbi koja od izumiranja spasava ranjivu vrstu čija se populacija strmoglavo smanjuje

  • 1
Oblačasti leopard Foto: Pixabay/dannynic

Veliki gospodar planete Zemlje nastavlja da savladava vrste oko sebe i nadjačava prirodu tempom koji je i nemilosrdan i nezasit.

Sve više ljudi imuno je na upozorenja onih koji predviđaju gubitak vrsta, šuma i života u okeanu.

Čovek je odgovoran za svakodnevne poteze kojima pomaže opstanku biljnih i životinjskih vrsta, ali je i najodgovorniji za njihovo nestajanje.

Podizanjem svesti o opasnosti koja se nadvila i nad oblačastim leopardom može se pomoći jednoj od najlepših mačaka u divljini.

Svake godine 4. avgusta u svetu se obeležava Dan oblačastog leoparda.

To je jedinstvena mačka, čiji su mužjaci dvostruko krupniji od ženki. Ove srednje velike divlje mačke imaju prelepo krzno braon ili žućkasto-sive boje, prošarano nepravilno raspoređenim tamnim mrljama, prugama i flekama.

Najopasnija pretnja oblačastom leopardu je krčenje šuma u ​​njihovom prirodnom prebivalištu jugoistočne Azije, kao i komercijalni krivolov zbog njihovog krzna. Oni su navedeni kao ranjivi na Crvenoj listi IUCN još 2008. godine.

Oblačasti leopard Foto: Pixabay/Piviso

Svetski dan oblačastih leoparda (ICLD) je dan međunarodne svesti i pokušaj da se poveća njihova populacija, kako u zatočeništvu tako i u divljini. Organizatori ICLD-a su Lauren Amos i Den Kemp, dva čuvara velikih mačaka iz "Haulets Wild Animal Park" i Aspinal fondacije u Kentu u Engleskoj, koji svakodnevno brinu o ovim stidljivim i neuhvatljivim životinjama.

Međunarodni dan oblačnog leoparda je prvi put ustanovljen 2018. godine, a inauguracioni događaj je uključivao predavanja o njima, obilaske i aktivnosti za sve uzraste u Haulets parku u Kentu. Vrlo brzo ovaj događaj se proširio u zoološkim vrtovima širom SAD i Azije.

Cilj ICLD-a je učešće dobrotvornih organizacija, neprofitnih kompanija, preduzeća i drugih ustanova i pojedinaca u zajedničkoj borbi spasavanja od nestajanja predivnog oblačastog leoparda.

Zbog izgleda i položaja podjezične kosti, oblačasti leopard prede kao mačka umesto da riče. On može i da šišti, reži, pa čak i mjauče pri komunikaciji sa drugim životinjama.

Oblačasti leopard ima ogromne čeljusti. On može da otvori usta šire od bilo koje druge velike mačke. Njegov rep je najduži od bilo koje mačke u odnosu na veličinu tela, pa zbog toga ima neverovatnu ravnotežu dok se kreće.

Ovaj lepi leopard ima unikatne oči koje nisu nalik očima nijedne vrste: njegove zenice se ne šire u potpunosti kao kod velikih mačaka, ali ne formiraju proreze kao kod manjih mačaka. Oblačasti leopard ima duguljaste zenice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari