• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Internacionalni dan plave iguane, jednog od najređih endemskih guštera na svetu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre tri godine, 8. maja 2021. godine, proslavljen je dan gmizavaca kojih je, prema podacima iz 2003, u divljoj prirodi ostalo samo petnaestak

  • 0
Plava iguana Foto: Shutterstock/Blue Sky

Bila je subota, 8. maj 2021. godine, kad su Organizacija za očuvanje plave iguane (BIC), Nacionalni fond za Kajmanska ostrva (NTCI) i međunarodni partneri (od Novog Zelanda do SAD) prvi put proslavili Međunarodni dan plave iguane.

Proslava prvog Međunarodnog dana plave iguane, prilagođena porodicama, održana je u objektu za očuvanje plave iguane koji se nalazi pored botaničkog parka Queen Elizabeth II. Luk Harding, menadžer Organizacije BIC, koji je predvodio ovu inicijativu, rekao je da su se mnogi ljudi pitali zašto je ovaj dan postao međunarodni. Iako su plave iguane endemske za Veliki Kajman, domet projekta je postao globalan, a u njega su se uključili i doprineli mu mnogi pojedinci i organizacije širom sveta koji su pomogli u borbi da se plava iguana spase od izumiranja.

Proglašenje 8. maja Međunarodnim danom iguane, koji ujedno obeležava i dan ptica selica u svetu, značilo je prepoznavanje i proslavljanje uspeha u naporima koji nisu "ostali" samo na Velikom Kajmanu. Ovo je ujedno bila šansa da ostrvo pokaže svetu svoje prirodno blago, izuzetno retku životinju - plavu iguanu.

U danu u kome je obeležen prvi "rođendan" plave iguane, otkrivena je i ploča u čast Freda Bartona, osnivača Programa oporavka plave iguane (BIRP), sada poznatog kao Program očuvanja plave iguane.

Plava iguana je endemska vrsta gmizavca sa ostrva Veliki Kajman koja je bila populaciono mnogo veća pre evropske kolonizacije, ali je samo 15 primeraka ostavljeno u divljini 2003. godine. Glavne pretnje opstanku plave iguane su predatori, u koje spadaju i domaći psi i mačke, i sužavanje teritorije prirodnog prebivališta, jer se zemljište na kome borave plave iguane sve više pretvara u pašnjake za ishranu stoke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari