• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ptice selice i plava iguana proslavljaju dan svojih vrsta: Podržimo njihov opstanak

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim što je posvećen izdržljivim čovekovim pomoćnicima magarcima, 8. maj je istovremeno i Svetski dan migratornih pernatih bića i izuzetno retkog endemika sa ostrva Veliki Kajman

  • 0
Svetski dan plave iguane i ptica selica Foto: Pixabay

Internacionalni dan ptica selica, 8. maj 2023, poziva javnost da se posveti očuvanju ovih divnih pernatih bića i pretnjama sa kojima se suočavaju.

Tog dana, stručnjaci i pojedinci dele svoje priče, iskustva i brigu, zauzimajući stav kako bi njihovi glasovi i akcije doprli što dalje.

Tema Svetskog dana ptica selica u 2023. godini je: "Ptice povezuju naš svet“.

Svetski dan plave iguane i ptica selica Foto: Pixabay

Na sajtovma je objavljena globalna mapa događaja, gde možete da registrujete i sopstvenu proslavu dana ptica selica!

Danas se proslavlja i Međunarodni dan plave iguane. On je ustanovljen pre dve godine, 2021. u organizaciji Konzervacije plave iguane (BIC), Nacionalnog fonda za Kajmanska ostrva (NTCI) i uz pomoć mnogih pojedinaca i organizacija širom sveta.

Svetski dan plave iguane i ptica selica Foto: Pixabay

Plava iguana je endemska vrsta ostrva Veliki Kajman. Ova vrsta guštera verovatno je bila populaciono brojnija pre evropske kolonizacije, ali je 2003. godine u divljini pronađeno samo 15 primeraka!

Glavne pretnje su mu domaći predatori - psi i mačke - i degradacija adekvatnog prebivališta, jer se zemljište sve više pretvara u pašnjake za stoku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari