• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je ovo isti pas: Za dve i po godine crni pas postao sasvim beo, vlasnik šokiran zbog transformacije

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki upoređuju četvorogodišnjeg Bastera sa preminulom pop zvezdom

  • 0

Jedan crni pas postao je potpuno beo zbog retkog zdravstvenog poremećaja i šokirao vlasnika transformacijom koja je trajala više od dve godine: Baster, prelepi četvorogodišnjak iz Oklahome, promenio je boju dlake zbog vitiliga, autoimunog oboljenja koje pogađa i ljude i životinje, piše Thesun.

Ovo stanje navodno je uticalo i na kožne promene preminule svetske pop zvezde Majkla Džeksona. Srećom, vitiligo kod kućnih ljubimaca ne nanosi bilo kakvu bol ili nelagodu.

Kao i kod nekadašnje pop zvezde, slične fleke počele au da se pojavljuju na Basterovom telu i takvo stanje trajalo je dve i po godine.

Basterov vlasnik Met Smit podelio je na Reditu fotografije svog psa koji "menja boju" i izazvao lavinu komentara!

Met je rekao: "Moj četvorogodišnji Baster je promenio lični opis: od psa crne dlake pretvorio se u belog psa. Baster ima vitiligo, bolest koja izaziva depigmentaciju kože (i krzna)".

Jedna slika prikazuje Bastera sa divnom, glatkom crnom dlakom, a na drugoj fotografiji u dvorištu on je sasvim beo!

My boy Buster (4yo) has completely changed from black to white over the course of the last 2.5 years. byu/TallyMatty inaww

Šokirani korisnici Redita su komentarisali fotografije Bastera, poredeći ga sa kraljem popa.

Jedna osoba se našalila:

"Lajem na psa u ogledalu", dok je drugi napisao da je to najfascinantnija stvar koju je video na Reditu.

"Bio sam siguran da je ovo lažno dok nisam pročitao sve o tome", komentarisao je treći i dodao: "Da niste pokazali sve promene, nikada ne bih poverovao".

Met je blizu Basterovih usta i brade prvo primetio bele mrlje koje su se proširile preko njegovog lica i tela. kako kaže, na nekim mestima je izgubio dlaku, ali je na tom mestu izraslo sveže mekano belo krzno.

Drugi vlasnici kućnih ljubimaca su podelili svoje priče o posedovanju životinja sa vitiligom. Jedan korisnik Redita spomenuo je da je imao crnu mačku sa vitiligom. Prema njegovim rečima, dlaka je pobelela na svim ekstremitetima... a potom i vrh nosa, ušiju, rep, a onda se proširilo dalje. Bilo je neverovatno gledati transformaciju mačke tokom 7 godina, a i veterinar je bio fasciniran promenama, kaže ovaj vlasnik.

Psi sa vitiligom mogu izgubiti prirodnu pigmentaciju na koži i krznu koja obično počinje na licu, posebno na nosu, i napreduje do stopala i drugih delova tela pre nego što se ispolje bezbolne mrlje bele kože i dlake. Iako je poreklo vitiliga kod kućnih ljubimaca nepoznato, većina slučajeva je genetska, pri čemu su određene rase sklonije vitiligu od drugih. Među njima su rotvajler, jazavičar, sibirski haski, nemački ovčar, doberman, zlatni retriver, žuti labrador, stari engleski ovčar, nemački kratkodlaki ptičar.

Autoimuna bolest može biti osnovni uzrok ovog sindroma: imuni sistem napada melanocite jer ih "smatra" uljezima.

Ukoliko vlasnik primeti ovu pojavu kod ljubimca, potrebno je da ga dovedu kod veterinara koji će otkriti da li je uzrok depigmentacije neka medicinska bolest. Iako ne postoje lekovi za vitiligo, pojedini veterinari savetuju više izlaganja suncu kako bi se podstakao razvoj melanocita.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari