• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Štitorepa zmija iz Indije: Viđena samo tri primerka njene vrste, način na koji se brani krajnje bizaran

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznata kao zemljana zmija, štitorepa voli kišu, ne ujeda i nije otrovna ni agresivna, ali ako je neko nađe i uzme u ruke, bolje da ne bude gadljiv

  • 1
Dvolinijska zmija štitastog repa Foto: Shutterstock/RealityImages

Štitorepa zmija, endemska vrsta iz Indije, poznata i kao dvolinijska zemljana crna zmija štitastog repa, jedna je od najživopisnijih i ujedno najmanje poznatih zmija na svetu: identifikovana su samo tri primerka i o njoj ima izuzetno malo podataka.

Štitorepa zmija (Melanophidium bilineatum iz familije Uropeltidae) pripada grupi od 45 vrsta primitivnih reptila koji se ukopavaju u zemlju (pa ih zovu i zemljanim) i endemici su južne Indije i Šri Lanke, piše Treehugger. Postoji osam rodova zmija štitastog repa, među kojima su i 30 indijskih vrsta.

Štitaste zmije su male, obično narastu između 25 i 50 cm, bezopasne su i nikad ne ujedaju. One imaju uske, šiljate glave sa sitnim očima ispod "štitova" na lobanji, a njihovi repovi su jako zaobljeni i završavaju se štitovima nalik disku ili višestrukim bodljama. Većinom su crne, tamnoljubičaste ili smeđe, a neke imaju crvene, narandžaste ili žute mrlje i pruge.

Štitorepe zmije su noćne životinje koje žive na višim nadmorskim visinama u rastresitom zemljištu, među korenjem biljaka, ispod raspadajuće vegetacije i u poljoprivrednim lejama i naročito se aktiviraju tokom kišnih noći. One kopaju sopstvene tunele i zatvaraju ih repovima dok uranjaju dublje pod zemlju: ova praksa sprečava druge zmije grabljivice da ih napadaju s leđa.

Dvolinijska zmija štitastog repa Foto: Shutterstock/RealityImages

Kada je neko uzme u ruku, štitorepa zmija se brani tako što obavi - veliku nuždu! Njenu ishranu čine kišne gliste i člankonošci. ove zmije nisu agresivne, nikad ne ujedaju i nisu otrovne, a kad dođe vreme parenja, rađaju od tri do 9 živih mladunaca.

Ovu zmiju je IUCN naveo kao izuzetno ranjivu vrstu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Monja

    26. april 2024. | 11:09

    Molim vas više ovakvih priča i zanimljivosti iz sveta životinja i prirode u opšte. Hvala i na predivnoj fotografiji. I njih bi moglo da bude više. U napred HVALA