• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan divlje mačke koja živi i na Krovu sveta

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake godine 23. aprila u svetu se obeležava Međunarodni dan palasovih mačaka koje su javnosti poznate i kao manuli ili kamene divlje mačke

  • 0
Palasova mačka Foto: Shutterstock/Artush

Svake godine 23. aprila u svetu se obeležava Međunarodni dan palasovih mačaka, koje su javnosti poznate i pod imenima manul ili kamena divlja mačka.

Palasova mačka je dobila ime po nemačkom naučniku Peteru Palasu koji je ovu divlju mačku otkrio u 18. veku na obali Kaspijskog jezera. Palasova mačka je nedavno otkrivena na najvišoj tački zemaljske kugle: najmanje dve jedinke ove vrste žive u divljini duž južnog krila Mont Everesta. Ovo fantastično otkriće je izuzetno vredno za istraživače i čuvare prirode širom sveta.

Poznata i pod latinskim imenom Otocolobus manul, palasova mačka je gotovo iste veličine kao i obična kućna mačka, ali između njih postoje značajne razlike. Noge manula su veoma kratke, a krzno gusto i “našušureno”, zbog čega izgleda kao okrugla, plišana životinja. Ona je zapravo manja i lakša nego što izgleda, a ogromnom je čini krzno koje je štiti od hladnoće.

Većina palasovih mačaka potiče iz hladnih azijskih stepa i živi u centralnoj Aziji, Iranu, Avganistanu, Pakistanu i severnoj Indiji do centralne Kine, Mongolije i južne Rusije.

Populacija palasovih mačaka se suočava sa brojnim pretnjama njihovom opstanku, poput fragmentacije staništa zbog prekomerne ispaše stoke i pretvaranja u obradivo zemljište, rudarstva, iscrpljivanja populacije plena, lova na krzno, potražnje za egzotičnim kućnim ljubimcima i mnogim drugim nedaćama koje će, ako se budu odvijale sadašnjim tempom, dovesti u pitanje preživljavanje ovih divnih divljih mačaka gustog krzna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari