• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine 23. aprila u svetu se obeležava Pet Tech CPR dan: Znate li o čemu je reč?

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pet Tech je međunarodna organizacija koja pruža usluge obuke prve pomoći, nege i CRP obuke za kućne ljubimce

  • 0
Ljubimci Foto. Shutterstock/Andrey_Popov

Pet Tech CPR dan obeležava se 23. aprila svake godine, a naziv ovog dana upućuje na osnivača takvog dana: to je Pet Tech, međunarodna organizacija za obuku koja tvrdi da je prva te vrste u svetu kad je reč o pružanju prve pomoći, nege i CRP obuke za kućne ljubimce. Svaka pomoć ove vrste namenjena je psima i mačkama, ali obuka može da bude korisna i za druge kućne ljubimce.

Svrha Pet Tech CPR dana je da podseti javnost na važnost obrazovanja o bezbednosti kućnih ljubimaca. Nikad se ne zna kada će iskrsnuti potreba za spasavanjem života vašeg ljubimca. April je savršen mesec za podizanje svesti o potrebi za zdravljem kućnih ljubimaca, jer je i to Mesec svesti o prvoj pomoći kućnim ljubimcima. Pretpostavlja se da je organizacija Pet Tech razmišljala na isti način, stoga je Pet Tech CPR dan uspostavljen 23. aprila.

CPR, da se podsetimo, uključuje kompresije grudnog koša radi podsticanja protoka krvi i ubacivanje vazduha kroz usta da bi se organima dostavio kiseonik. Ako se na ljubimcu primenjuje CRP i životinja ne reaguje, treba pokušati sa stimulisanjem u vidu protresanja i dozivanjem po imenu. Ako i dalje nema reakcije, proverite da li ljubimac diše i odmah ga odnesite u najbližu veterinarsku ordinaciju.

Životinje postoje duže od nas. Iako ne znamo pouzdano ko je bio prvi vlasnik kućnog ljubimca, možemo propratiti istoriju zdravstvene zaštite životinja pri domovima do razvoja same veterinarske nauke.

Još 9.000 godina pre nove ere, pastiri na Bliskom istoku su koristili osnovne medicinske veštine da leče ovce koje su čuvali i pse koji su im pomagali u bdenju nad stadom.

Oko 3.000 godina pre nove ere, postojao je iscelitelj po imenu Urlugaledina, koji je živeo u tadašnjoj Mesopotamiji (današnji Irak): Urlugaledina je bio "stručnjak za lečenje životinja", a od ovog doba nadalje, literatura je puna referenci o veterinarskoj medicini i njenoj praksi. Godine 1900. pre nove ere, pisani izveštaji o veterinarskim praksama pronađeni su u četiri sveta hinduistička teksta. Međutim, tek 1761. godine u Lionu, u Francuskoj, Klod Burželat osniva prvu veterinarsku školu i ovaj trenutak se obično smatra početkom veterinarske nauke kao profesije. U Britaniji, 1785. godine, Poljoprivredno društvo Odiham je uprilličilo sastanak gde se razgovaralo o tome da se o kovanju razgovara u naučnom smislu, jer je zdravlje konja bilo ključno za tadašnji život. Zahvaljujući ovoj diskusiji, 1791. godine osnovan je Londonski veterinarski koledž, te su se profesionalci udružili i posvetili proučavanju medicine životinja i njihove zdravstvene zaštite.

Bolestan pas Foto: Shutterstock/Laddawan punna

Iako je u početku fokus bio na zdravstvenim potrebama konja, posebno zbog njihove uloge u vojsci, s vremenom se studija proširila i uključila domaće životinje, a zatim i kućne ljubimce, ponajviše mačke i pse.

Danas oblast veterinarske nauke obuhvata životinje u rasponu od domaćih životinja do egzotičnih kućnih ljubimaca i divljih životinja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari