• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta je zajedničko samojedu i podenku: Na prvi pogled baš ništa, ali je danas dan koji slavi obe rase

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog 1. maja obeležava se dan psa-mučenika čija je sudbina više nego surova, a to je ujedno i dan nasmejanog psa koji je suprotnost hrtu sa Ibice

  • 0
Podengo i samojed Foto-kolaž: Shutterstock

Svakog 1. maja u svetu se obeležava dan pasa posebne i tužne sudbine - Međunarodni dan podenka, a ovaj datum ujedno je odabran za proslavu Dana svih samojeda sveta.

Podenko je rasa lovačkih pasa iz Španije koja se obično koristi za lov na zečeve, jelene i divlje svinje.

U brutalnim lovačkim pohodima ogroman čopor pasa podenka ide za plenom. Takva lovačka koncepcija dovodi do velike patnje plena i povreda pasa.

Kad podenko više ne ispunjava očekivanja svog vlasnika, on biva odbačen ili usmrćen.

Podengo Foto: Shutterstock

Inicijativa obeležavanja Dana podenka ima cilj da promeni osnovne uzroke koji dovode do bola, zlostavljanja, zanemarivanja i napuštanja pasa ove rase.

Samojed, čiji se Međunarodni dan proslavlja istovremeno sa Danom podenka, ima drugačiju sudbinu. Njega često zovu "nasmejanim" psom, jer je ugao njegovih usana izvijen nagore, pa deluje kao da se pas smeši. Ovakav oblik usana ima drugačiju svrhu kod samojeda koji, zahvaljujući "osmehu", ne pušta previše bala i samim tim se na njegovom licu ne prave ledenice. Samojed je moćan i okretan pas koji je neumoran i može da boravi u najekstremnijim uslovima hladnoće.

Samojed Foto: Shutterstock

Samojed retko pokazuje agresiju, ali je odličan čuvar. Dobar je prijatelj sa drugim psima i voli malu decu. On ostaje razigran do starosti i njegova ljubav prema druženju postaće problem ako nemate vremena za njega: samojed ostavljen sam na duže vremenske periode postaje destruktivan.

Samojed je pas čopora i vlasnik treba da se postavi prema njemu kao vođa; u suprotnom će biti van kontrole.

U ekstremno vrućim periodima godine jezik i desni samojeda mogu postati jarkocrveni, pa ove pse treba poštedeti izlazaka u najtoplijem delu dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari