• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrt sa Ibice pripada grupi pasa iz mediteranske regije koji često trpe zlostavljanje zbog lovačkih "pehova"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podenko psi su stvoreni da budu lovački pomoćnici, ali se smatraju "alatom", pa ih vlasnici izbacuju na ulicu ukoliko ne pokažu dobre rezultate.

  • 0
Ibizki hrt Foto: Pixabay//schwarzerast

"Podenco ibicenco" ili hrt sa Ibice neodoljivo podseća na faraonskog psa i basenjija, a prikazi sličnih pasa nađeni su u staroegipatskim grobnicama.

Ibizki hrt je, prema FCI klasifikaciji i standardu br. 89, pas iz 5. grupe (špic tip i primitivni tip psa).

Ibizki hrt pripada podenko grupi pasa iz mediteranskog regiona. Oni su posebno zastupljeni u Španiji (gde podenko znači "gonič") i mogu da imaju glatku, oštru ili dugu dlaku. Obično su to lovački psi, pomoćnici u lovu na zečeve, bez oružja.

Kako piše u standardu ibizkog hrta, kada čopor uhvati nekoliko hiljada zečeva, događa se nešto čudno: jedna grupa pasa iz istog čopora ne želi da lovi pre nego što se odmore na pauzi!

I danas se podenko koriste kao lovački psi, ali se smatraju "alatom" i često ih zlostavljaju, zanemaruju i napuštaju ukoliko ne pokazuju dobre rezultate, kao što je u slučaju galga. Mnogi psi ove rase viđaju se na ulicama Španije ili u azilima i prihvatilištima za napuštene ljubimce. Dobrotvorne organizacije sve više i ozbiljnije rade na njihovom zbrinjavanju.

Ibizki hrt Foto: Pixabay/alectas

Dlaka, boja, nega, obuka i aktivnost ibizkog hrta

Iako uživa u maženju sa vlasnicima, hrt sa Ibice nije tipičan pas sa kauča, poput nekih drugih hrtova ili galga. Izdržljivost i lovački koreni znače da mu je potrebno mnogo vežbe i stimulacije, a ima i posebne potrebe kad je reč o nezi dlake.

Hrtu sa Ibice, kao i drugim varijetetima podenka, potrebno je između jednog i dva sata dnevnog vežbanja, uključujući šetnje i interaktivnu igru. On uživa u psećim sportovima kao što su agiliti ili kanikros (takmičarsko trčanje sa psom).

Dlaka ibizkog hrta je kratka, oštra ili duga, a zastupljene boje su bela i crvena ili jednobojno bela ili crvena. Dozvoljeni su i psi lavlje boje, ako su dobri primerci, ali samo kod dugodlakih varijeteta.

Nedeljno četkanje je obično dovoljno da se ukloni mrtva dlaka. Povedite računa o redovnom podrezivanju noktiju da ne bi prerasli i pravili problem prilikom hodanja. Ako nokti previše rastu, mogu se uvijati što izaziva bolove i infekcije. Proveravajte da li u ušima vašeg psa ima prljavštine, nakupljenog voska i drugih vidova nečistoće. Proveravajte i stanje njegovih zuba.

Hrt sa Ibice može da bude tvrdoglav i nezavisan, ali obično dobro reaguje na obuku sa nagrađivanjem. Možda će biti potrebno više strpljenja prilikom obučavanja.

Zdravstveni problemi ibizkog hrta

Hrtt sa Ibice smatra se izdržljivim, zdravim i robusnim psom i pošto ne postoji opšti standard rase kojoj pripada (podenko) znači da ne pati od velikog broja naslednih oboljenja. Međutim, postoji nekoliko potencijalnih zdravstvenih problema koji mogu da se pojave kod njega, i to: displazija kuka, problemi sa leđima i osetljivost na anesteziju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari