• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na polju u Engleskoj uočen jež nabrekao do veličine fudbalske lopte, ali je na vreme spasen i izduvan

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sirotog ježa sa sindromom balona, koji umalo nije eksplodirao, primetio je putnik iz autobusa koji je vozio kroz Glosteršir

  • 0

U engleskoj grofoviji Glosteršir, članovi udruženja za brigu o divljim životinjama spasili su jednog ježa koji je bio naduven do veličine fudbalske lopte: siroti jež bio je toliko veliki da ga je primetio putnik iz autobusa koji je prolazio poljem u Glosterširu.

Jež koji je nazvan Bauns bio je duplo veći od normalne veličine ježa kad je uočen, prenosi Theguardian. On je odnesen u dobrotvornu organizaciju Wild Hogs Hedgehog Rescue gde je dijagnostikovan "sindrom balona", kad vazduh ulazi u prostor između kože i mišićno-skeletne strukture životinjice.

Menadžerka ove organizacije Emili Harper rekla je da je ježa na polju primetio čovek koji se vozio autobusom. Spasilac je došao do ježa i izduvao ga pomoću široke igle i tako ga oslobodio velike količine vazduha. Jež je dobio lek za ublažavanje bolova i antibiotike i odnesen je kod veterinara, gde je ustanovljeno da je ženka, a napravljen je i rendgenski snimak kako bi se proverilo postoje li unutrašnje povrede.

Ježica će ostati pod veterinarskom brigom, na antibioticima i ublažavanju bolova najmanje nedelju dana. Harper kaže da je "sindrom balona" jedinstven za ježeve jer imaju "prolaz" između kože i mišićno-skeletne strukture svog tela. Ako jež doživi povredu koja se ne leči i inficira se, infekcija može ući u taj otvor. Spoljašnji sloj kože će zaceliti, ali će infekcija ostati unutra i oslobodiće gasove koji ježa naduvavaju do enormne veličine. Ovo je izuzetno bolno i može da bude fatalno ako se ne leči.

Jež je teško hodao kada je ušao u ordinaciju i koža mu je bila nategnuta do pucanja. Ponekad balon sindrom može biti uzrokovan probijanjem pluća ježa ili emfizemom, ali su oni bili isključeni zahvaljujući rendgenskom snimku.

Wild Hogs Hedgehog Rescue spasava ježeve već 14 godina i nada se da će se Bauns potpuno oporaviti i potom biti vraćena u divljinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari