• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nova zastrašujuća taktika kitova ubica koji napadaju i potapaju brodove, naučnici zbunjeni

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Očevici tvrde da su videli orke kako podučavaju druge kitove iz jata tehnikama napada na čamce, sa naglaskom na "juriš" na kormila plovila

  • 0
Orka Foto: Shutterstock/Tory Kallman

Orke koje napadaju i potapaju čamce u jugozapadnoj Evropi primećene su na novoj lokaciji: one kruže oko plovila u Španiji, stotinama kilometara daleko od mesta gde bi trenutno trebalo da budu, a naučnici ne mogu da objasne zašto je tako.

Orke koje terorišu čamce u jugozapadnoj Evropi od 2020. nedavno su primećene kako kruže oko brodića u Španiji prvi put ove godine. Bliski susret, koji se dogodio stotinama kilometara od mesta gde bi kitovi ubice trenutno trebalo da budu, nagoveštava da ova morska stvorenja menjaju svoju taktiku prema čoveku, a naučnici samo sležu ramenima, prenosi Livescience.

Iberijska subpopulacija orka (Orcinus orca) je mala grupa od oko 40 jedinki koja živi uz obalu Španije i Portugala, kao i u Gibraltarskom moreuzu, uskoj vodenoj površini između južne Španije i severne Afrike koja razdvaja Atlantski okean i Sredozemno more. Od 2020. godine pojedine orke iz ove grupe približavaju se i povremeno napadaju čamce, ponekad nanoseći ozbiljna oštećenja na plovilima i čak ih potapaju. Najnovije potonuće dogodilo se 31. oktobra 2023. godine, ali su otada orke poslale još najmanje tri čamca na dno mora. Srećom, niko od posade nije povređen.

Dana 10. aprila, tri orke iz ove grupe primećene su kako plivaju u oko velike jahte u blizini obale Malpike u Galiciji, na severu Španije, izvestili su lokalni mediji. "Trojka" nije napala brod, ali lokalna grupa za očuvanje kitova ubica "Orca Iberica GTOA", koja prati aktivnosti iberijske subpopulacije, upozorila je nautičare da "budu oprezni kada prolaze tim područjem". Susret je bio iznenađujući, jer orke obično ne idu ovako daleko na sever sve do sredine ili kasnog leta, izvestio je španski naučni sajt gCiencia.

"Teoretski, oni su u moreuzu [Gibraltar] na proleće i trebalo bi da stignu do severa [Španije] krajem leta", rekao je Alfredo Lopez Fernandez, biolog sa Univerziteta Aveiro u Portugalu.

"Postoji apsolutni nedostatak znanja" o tome zašto se to dešava", dodao je Fernandez.

Druge orke primećene su istočnije duž španske obale prema Biskajskom zalivu, južnije u portugalskim vodama tokom poslednjih nekoliko nedelja, izvestila je gCiencia.

Na ovom snumku je zabeležen momenat kad orke jure jedan ribarski brod.

Orke obično ulaze u ova područja samo da bi pratile tunu, njihov omiljeni plen. Nejasno je da li je tuna stigla ranije ove godine. Orke do sada nisu napale nijedan čamac, ali Lopez Fernandez veruje da bi to moglo da počne u narednih nekoliko meseci. Međutim, teško je predvideti kada će i gde doći do ovih susreta. Naučnici još ne znaju zašto su napadi orka počeli.

Pojedini istraživači veruju da je prve napade možda izvršila usamljena ženka Bela Gladis, koja je možda bila gravidna kada je počela da napada čamce. Ali, bez obzira na to kako je počelo, ponašanje se brzo proširilo grupom. Do sada je najmanje 16 različitih orki napalo čamce. Očevici tvrde da su videli da orke uče druge pojedince kako da napadaju čamce, sa naglaskom na napadima na kormila plovila kako bi ih imobilisali.

Postoji pretpostavka da se ovakvo ponašanje orki možda proširilo, jer je juna 2023. godine druga grupa orki napala čamac u Škotskoj. Međutim, nemoguće je dokazati da je ovaj napad povezan sa ostalima.

Kako se broj napada povećao, vlasnici čamaca su počeli da koriste petarde, pa čak i oružje da bi uplašili orke. Naučnici pozivaju na suzdržanost, jer je subpopulacija orki "u opasnosti od izumiranja". Istraživači ne kriju da orke mogu da se približe čamcima i ponekad nešto polome, ali isto tako opominju da ljudi moraju biti svesni da ono što imaju ispred sebe nisu čudovišta, već samo morska bića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari