• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se javanski tigar vratio iz mrtvih?

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Genetičari demantuju ovu tvrdnju i kritikuju studiju koja pretpostavlja da je izumrli predator još živ, ali potraga za njim tek treba da počne

  • 1
Javanski tigar Javanski tigar Foto: Shutterstock/Sigit Adhi Wibowo

Izumrli javanski tigrovi, koji su nestali pre skoro pola veka, možda i dalje egzistiraju, tvrde neki istraživači. I dok je njihovo istraživanje potpalo pod značajnu naučnu proveru, čini se da neka vrsta prugaste velike mačke šunja po ostrvu Java.

Indonezija je nekada bila dom tri podvrste tigrova: sumatranskog tigra (Panthera tigris sumatrae), javanskog tigra (P. tigris sondaica) i balijskog tigra (P. tigris balica) koji su živeli na ostrvima Sumatra, Java i Bali.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) smatra da su i javanski i tigrovi sa Balija izumrli zbog lova i gubitka prirodnog prebivališta, dok su sumatranski tigrovi ugroženi. Javanski tigar poslednji put je viđen 1976. godine, ali ljudi povremeno prijavljuju da ga i danas viđaju na Javi. Nedavno su autori nove studije, objavljene 21. marta u časopisu Oryx, potvrdili da ovo stvorenje još postoji, nakon što su analizirali pramen dlake koji su pronašli na plantaži na Zapadnoj Javi.

Prema studiji, DNK iz dlake se gotovo u svemu poklapa sa DNK iz kože javanskog tigra, koji je uzet 1930. godine i čuva se u muzeju. Međutim, genetičari tigrova su izrazili zabrinutost u vezi sa kredibilitetom rezultata studije. Luo Šu Jin, evolucioni genetičar sa Pekinškog univerziteta u Kini, izjavila je za Live Science da je njen tim ponovo analizirao podatke o DNK sekvenci predstavljenim u studiji i otkrio greške i potencijalnu kontaminaciju uzorka.

"Greške mogu biti rezultat različitih razloga kojima je nemoguće ući u trag na osnovu informacija koje su dali autori studije", tvrdi Luo. S obzirom na verovatnoću kontaminacije tokom uzimanja navodnog uzorka tigrove dlake i primerka dlake javanskog tigra iz muzeja, neprikladno je koristiti ove dokaze da bi se potvrdilo postojanje javanskog tigra. Anubab Kan, istraživač koji proučava genetiku tigrova na Univerzitetu u Kopenhagenu u Danskoj, ponovo je analizirao podatke i izjavio da ne može da potvrdi da li dlaka iz studije potiče od tigra, ali i dalje sarađuje sa istraživačima na sprovođenju nove analize.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari