• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici u iščekivanju reakcija životinja na današnje pomračenje Sunca: Ova vrsta ima najdramatičniji odgovor

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi istraživači će biti skriveni u zoo-vrtu u Hjustonu gde se još traga za dobrovoljcima koji će posmatrati životinje tokom pomračenja. I NASA traži volontere koji će dokumentovati efekte sunčeve eklipse na sve oblike života

  • 0
Pomračenje Sunca Foto: Shutterstock/muratart/Tania__Wild

Kako će današnji iznenadni gubitak svetlosti tokom pomračenja Sunca uticati na pripadnike životinjskog carstva? Istraživači već sprovode neke zamisli, pa će većina provesti četiri i po minute mraka ne gledajući u nego, već posmatrajući ponašanje velikih i malih stvorenja. Zoološki vrtovi u Indijani, Arkanzasu, Ohaju i Teksasu planiraju da prate ponašanje svojih stanara prilikom odvijanja ovog retkog meteorološkog događaja.

Prateći današnje pomračenje Sunca, mnogi istraživači će biti skriveni u zoološkom vrtu u Hjustonu, gde se još traže dobrovoljci da posmatraju ponašanje životinja tokom pomračenja. NASA takođe traži volontere koji treba da dokumentuju efekte pomračenja na sve oblike života.

Nejt Bikford, istraživač životinja na Tehnološkom institutu u Oregonu, rekao je za Nypost da je nagli dolazak mraka naveo divlje životinje da ispolje istu vrstu ponašanja koje obično pokazuju prilikom približavanja oluje.

"Veliki deo divljih životinja reaguje na brzo zamračenje kao da dolazi snažna oluja", rekao je Bikford koji je proučavao ponašanje životinja prilikom pomračenja Sunca u Nebraski 2017. godine. Bikford kaže da je analiza odgovora različitih stvorenja pružila uvid u to da se neke životinje oslanjaju na barometarski pritisak, dok druge reaguju na promenu svetlosti. Očekuje se da ptice promene smer letenja, dok se vraćaju u svoja skrovišta, rekao je Bikford. Osim toga, pauci će ponovo početi da pletu svoje mreže ili će se čuti kako cvrčci počinju da se oglašavaju.

Kako bi naši kućni ljubimci mogli da reaguju i šta treba da uradimo da bismo ih zaštitili tokom pomračenja?

Ako ljubimac ima redovnu večernju rutinu, dr Sun Kim sa Instituta Dafild pri Univerzitetu Kornel kaže da bi mogli da se ponašaju kao da je vreme za spavanje. Kućni ljubimci koji pate od noćne anksioznosti trebalo bi da dobiju terapiju, a vlasnicima se savetuje da budu u domu sa ljubimcima i da ih zabave.

Ljubimci i pomračenje Sunca Foto: Shutterstock/Vadim Sadovski

Prema Bikfordu, jedna vrsta će zaista podivljati zbog pomračenja Sunca.

"Organizmi koji imaju najdramatičniji odgovor na sunčevu eklipsu su ljudska bića“, rekao je on i dodao da je zaista zabavno gledati ljude tokom pomračenja. Oni su uzbuđeni, viču i vrište, baš kao i drugi primati, koji se identično ponašaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari