• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Današnji dan posvećen je morskim kravama: One teže pola tone, a jedu isključivo vodene biljke

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaka poslednja sreda u martu u svetu se obeležava kao Dan posvećen morskim kravama koje se, zahvaljujući fantastičnim pričama, smatraju reinkarnacijom prelepih morskih sirena

  • 0
Morska krava Foto: Shutterstock/Animalgraphy

Svake godine, poslednje srede u martu, u svetu se obeležava Dan poštovanja morskih krava, koji ove 2024. godine "pada" upravo danas, 27. marta. Svojevrstan praznik posvećen ovim mirnim i velikim morskim stvorenjima osmišljen je kako bi podržao misiju njihovog spasavanja od ljudskih aktivnosti koje im nanose samo ozbiljne probleme.

Morske krave su vodeni sisari koji provode i do 8 sati dnevno na ispaši kako bi u sebe unele hranu u količini jedne desetine svoje težine. Zato i imaju nadimak morske krave: one su velike i spore životinje koje žive duž istočne obale Severne Amerike, reke Amazon i zapadne obale i reka Afričkog kontinenta. Viđaju se u sporim vodotokovima, zalivima sa slanom vodom, estuarijima, kanalima i drugim obalskim područjima i provode život spavajući, jedući ili putujući i s vremena na vreme isplivaju na površinu kako bi udahnule kiseonik.

Njihova svetska populacija dramatično je opala u prošlom veku, zbog lova i gubitka prirodnog prebivališta.

U svetu postoje samo tri vrste morskih krava - zapadnoafrička, amazonska i zapadnoindijska koje se desetkuju najviše zbog mesa, a njihovo proređivanje uslovljeno je i uništavanjem plovnih puteva.

Dan morskih krava ustanovila je vodeća svetska organizacija za očuvanje morskih krava "Save the Manatee Club": 1981. godine osnovali su je tekstopisac Džimi Bafet i bivši američki senator Bob Grejem. Osim što brine o populaciji morskih krava na svetskom nivou, Organizacija radi i na zaštiti morskog psa i njegovog staništa.

Ljubiteljima ovih mirnih bića iz mora preporučujemo da pogledaju divan video zapis!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari