• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je praznik morskih krava: Iako nimalo ne liče na morske sirene, ipak su nežne i bezopasne

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine, poslednje srede u martu, obeležava se dan ovih džinovskih bića, koja su nekad bila junaci legendi, a jedna od njih poistovećivala ih je sa prelepim devojkama iz mora

  • 0
Dan poštovanja morskih krava Foto: Pixabay

Dan posvećen morskim kravama u svetu se obeležava poslednje srede u martu.

Ove 2023. godine, to je 29. mart i posvećen je podizanju svesti o ovim nežnim morskim bićima.

Morske krave veoma brzo postaju žrtve zagađenja, globalnog zagrevanja i lova.

Znate li da su morske krave teške skoro pola tone, a preživljavaju samo na morskoj travi? Osim toga, one nemaju prirodnog neprijatelja osim ljudi.

Dan ovih morskih sisara se slavi da bismo ih više cenili, naučili mnogo o njima i zaštitili ih od nepromišljenih aktivnosti ljudi.

Bezopasni nežni džinovi mora izgledom su blisko povezani sa slonovima, zbog jajolikih glava i ravnog repa. Dugi su od tri do četiri metra, a teški su skoro 500 kilograma. Iako deluju glomazno, mogu da se kreću ili plivaju vrlo brzo ako je neophodno.

Viđaju se u sporim rekama, zalivima sa slanom vodom, estuarijima, kanalima i drugim obalskim područjima, provodeći život spavajući, jedući ili putujući.

One nemaju nikakve brige, osim da povremeno isplivaju na površinu kako bi udahnule kiseonik.

Žalosno je što su morske krave poslednjih godina postale ugrožene, uglavnom zbog gubitka prirodnog prebivališta. U svetu postoje samo tri različite vrste morskih krava - zapadnoafrička, amazonska i zapadnoindijska. Ove vodene životinje su redovne žrtve krivolova zbog mesa, a njihovo proređivanje uslovljeno je i uništavanjem plovnih puteva.

Novi razvoj industrije doveo je do uništenja prirodnih područja na kojima se razmnožavaju i žive. Ona su zagađena toksičnim otpadnim vodama, smećem raznog porekla i đubrivima. Morske krave često se fatalno sudare sa čamcima i brodovima u plitkim vodama gde žive i hrane se morskom travom, njihovim jedinim izvorom hrane.

Dan morskih krava ustanovila je vodeća svetska organizacija za očuvanje morskih krava "Save the Manatee Club", koju su 1981. godine osnovali tekstopisac Džimi Bafet i bivši američki senator Bob Grejem. Organizacija radi i na zaštiti morskog psa i njegovog staništa.

Praznik posvećen morskim kravama osmišljen je kako bi podržao misiju njihovog spasavanja od nepromišljenih i smrtonosnih ljudskih aktivnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari