• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su zrikavci opasni za kućne ljubimce: Pripremite pse i mačke za prolećni susret sa bučnim bubama

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle 221 godinu u nekim delovima SAD prvi put će se pojaviti dva periodična legla ovih bezazlenih insekata koji u prošlosti nisu bili glasni

  • 0
Pas i cvrčak Foto: Pixabay/JESHOOTS-com./PROD83

Uskoro će milijarde zrikavaca iz dva legla izaći iz zemlje u određenim regijama SAD i sasvim je izvesno da će milioni kućnih ljubimaca imati bliske susrete sa ovim insektima. Potomci dva legla zrikavaca će se pojaviti širom severnog Ilinoisa (zrikavci iz 17-godišnjih periodičnih legala), dok će se zrikavci iz 13-godišnjeg perioda verovatno videti na jugoistoku SAD i u centralnim delovima Ilinoisa. Biće to prvi put za 221 godinu da će se oba legla istovremeno pojaviti iznad zemlje.

Iako veličina i zvuk zrikavaca koji se pojavljuju nakon određenog perioda razvića u zemlji mogu delovati zastrašujuće, ovi insekti su "minimalno" rizični za pse i mačke, kaže dr Rena Karlson, predsednica Američkog veterinarskog medicinskog udruženja (AVMA).

Kako prenosi People, ova veterinarska stručnjakinja objasnila je sve o tome kako treba da se ponašaju vlasnici kućnih ljubimaca kad njihovi mezimci naiđu na zrikavce.

Pas i zrikavci Foto: Pixabay/James De Mers

Da li su zrikavci opasni za kućne ljubimce

Za razliku od insekata koji ujedaju i bodu žaokama, zrikavci nisu opasni prilikom susreta sa psima i mačkama. Kako tvrdi dr Karlson, oni ne bodu, nisu toksični i nisu prenosioci bolesti. Međutim, veterinarka preporučuje oprez vlasnicima čiji psi vole da jedu sve na šta naiđu. Zrikavci i ljušture koje odbacuju mogu biti iritantni za probavni sistem ako se progutaju, jer izazivaju gastrointestinalnu nelagodnost kod pasa i mačaka, u zavisnosti od količine koju pojedu, ali i veličine ili rase ljubimca.

Uvek pratite šta vaš ljubimac radi dok je na otvorenom. S druge strane, ljubimci koji ne konzumiraju insekte mogu se uplašiti od pojave buba, ali je to sasvim bezazlen problem.

Kakve posledice može imati ljubimac koji pojede zrikavca

Iako zrikavci nisu opasni za kućne ljubimce, prevelika količina ovih buba može izazvati gastrointestinalne poremećaje, kao što su povraćanje ili dijareja. Ako pas ili mačka deluju uznemireno nakon konzumiranja zrikavaca ili njihovih odbačenih ljuštura, obratite se veterinaru.

Koji su simptomi neželjene reakcije na zrikavce

Dr Karlson kaže da psi i mačke koji pojedu izvesnu količinu zrikavaca mogu da pokažu znake nelagode u vidu preteranog balavljenja, povraćanja, dijareje i uznemirenosti. Ukoliko ste zabrinuti zbog ovih tegoba, odvedite ljubimca kod veterinara.

Pas i zrikavci Foto: Pixabay/Pexels

Može li buka koju prave zrikavci da utiče na kućne ljubimce

Mužjak zrikavca glasnim zvucima nastoji da privuče partnerku, a njegovo oglašavanje obično ne utiče na kućne ljubimce kao iznenadni, neočekivani zvuci poput vatrometa ili grmljavine.

Ako vaš četvoronožac pokazuje uznemirenost kad čuje zrikavca, obezbedite mu mirno mesto u zatvorenom prostoru.

(Telegraf.rs)

“.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari