• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi iščekujemo najzagonetniji događaj u prirodi: Posle pauze od 221 godine stižu "legla" čudesnih insekata

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istovremeno pojavljivanje dve nove grupe periodičnih cvrčaka je retka prilika "sinhronizacije" njihovih 13-godišnjih i 17-godišnjih životnih ciklusa, a ovaj izuzetan dvostruki događaj ponoviće se tek 2445. godine

  • 0
Periodični cvrčak Foto: Pixabay/dankeck

Godina pred nama specifična je ne samo po tome što je prestupna, već i zbog dolaska na svet nove generacije najmisterioznijih insekata na svetu. Jednom u životu, nimfe periodičnih cvrčaka pomaljaju se iz dubine zemlje u kojoj provode ceo život: posebno u svemu tome je istovremena pojava dva odvojena “legla” koja je izuzetno retka i viđena je poslednji put 1803. godine.

Jedna od najvećih enigmi u svetu insekata, periodični cvrčak (Magicicada spp.) provede 99,5 procenata života pod zemljom kao nimfa, hraneći se sokom korena drveta.

Pojedina "legla" ove bube čekaju 13 godina da sazre, dok su druga na “čekanju” četiri godine duže. Istovremeno pojavljivanje ova dva legla 2024. je retka prilika "sinhronizacije" njihovih 13-godišnjih i 17-godišnjih životnih ciklusa. Ovaj izuzetan dvostruki događaj neće se ponoviti do 2445. godine, prenosi Sciencealert.

Periodični cvrčak Foto: Pixabay/dankeck

Sredinom ove godine očekuje se da milioni cvrčaka izađu iz zemlje kako bi odbacili egzoskelete dok se iz beskrilnih nimfi pretvaraju u odrasle jedinke, ostavljajući za sobom opne koje su ih štitile i prekrivajući njima drveće i površinu zemlje. Ovi insekti su bezopasni za ljude i kućne ljubimce.

Život odraslih cvrčaka nastaviće se u vrtlogu parenja i polaganja jaja.

Mužjaci imaju zadatak da šokantno glasnim cvrčanjem pevaju serenade diskretnim i tihim ženkama: specifičnim pesme služe mužjacima za udvaranje, jer stvaraju vibracione strukture na bočnim stranama njihovih stomaka.

Nakon parenja, ženke posebnim "alatkama" na telu prave rupe u malim granama drveća i u njima polažu dragocena jaja. Odrasli cvrčci se pare, polažu jaja i uginu u roku od nekoliko nedelja. Kada se jaja izlegu, nimfice padaju na zemlju u koju se zarivaju i započinju novi ciklus od 13 ili 17 godina i sve ovo vreme provode pod zemljom dok ne sazre poput svojih roditelja.

Periodični cvrčak Foto: Shutterstock/AgriTech

Niko sa sigurnošću ne može da objasni zašto cvrčci izvode ovaj tempiran masovni izlazak iz zemlje. Pretpostavlja se da ogroman broj ovih stvorenja u njihovom koordinisanom pojavljivanju zapravo način da se zaštite od ptica, osa, bogomoljki i drugih prirodnih neprijatelja.

Preplavljivanje ekosistema izuzetno velikim brojem cvrčaka nego što grabljivci mogu da ih pojedu povećava šanse ovih insekata da prežive i pronađu partnera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari