• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je 8. mart, dan najvernijeg psa iz Japana i praznik svih pasa njegove rase

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osmi mart odabran je kao dan sećanja na akitu Hačika, najodanijeg psa sa Istoka koji u Zemlji izlazećeg sunca ima svoj muzej i spomenik

  • 0
Akita inu Akita inu Foto: Subbotina Anna

Osmi mart je Međunarodni dan žena, ali je i dan posvećen psima rase akita: ovi veliki psi pahuljastog krzna imaju odane obožavatelje, pogotovo u Japanu koji je akitu proglasio nacionalnim blagom.

Akita je prvobitno uzgajana u planinama severnog Japana da bude lovački pas, ali se danas uglavnom drži kao kućni ljubimac i ponekad ima ulogu terapijskog psa ili psa čuvara.

Tokom Drugog svetskog rata akita je bila na ivici nestanka, jer su vlasti naredile da se ovi psi unište. Srećom, mnogi vlasnici su u divljini ostavili svoje akite koje su se potom ukrštale sa divljim psima. Posle rata, rasa je oživela zahvaljujući naporima čoveka po imenu Mori Savataiši.

Akite su veliki psi i imaju odlučan karakter, neverovatno su odani i veoma su čisti psi. Oni su dobri sa decom, ali se ne slažu uvek sa drugim psima, posebno sa mužjacima. Nisu dobar izbor za neiskusne vlasnike ili početnike, jer su pomalo zapovednički raspoloženi i tvrdoglavi. Bez odgovarajuće obuke od najranijeg uzrasta i odlučne socijalizacije ovog psa ne treba imati kao ljubimca.

Osmi mart je izabran kao Dan akite, u znak sećanja na Hačika, najpoznatiju akitu na svetu. Hačiko je postao poznat po tome što je svakog dana verno čekao na železničkoj stanici svog vlasnika koji se vraćao s posla, bez obzira na vremenske prilike. Predani pas nastavio je da čeka na stanici čak i nakon smrti vlasnika Uena, sve dok nije uginuo 1935. godine.

Akita inu hachiko, hačiko Foto: Pictures From History / Universal images group / Profimedia

Ljubitelji rase akita koje put nanese u Odatu, treba da poseti muzej posvećen Hačiku, a u Šibuji u Japanu, nalazi se i Hačikova statua, u blizini iste železničke stanice na kojoj je superverni pas čekao voljenog vlasnika do smrti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari