• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fatalna, galopirajuća "pseća prehlada" iz SAD stigla u Evropu: Ovo su prvi znaci obolevanja ljubimca

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim nedostatka energije i gubitka apetita, atipična infektivna respiratorna bolest manifestuje se iscetkom iz nosa, vlažnim kašljem i groznicom

  • 0
Bolestan pas Foto: Shutterstock/Laddawan punna

Misteriozna bolest koja se proširila među psima kućnim ljubimcima u SAD napreduje velikom brzinom i već je stigla u Veliku Britaniju: fatalno oboljenje se zove pseća infektivna respiratorna bolest (CIRD) i reč je o novom, atipičnom soju o kome veterinari još ništa ne znaju, prenosi Thesun.

Svet je upozoren na bolest nakon što je prvi put počela da se pojavljuje među psima u različitim regijama SAD - Oregonu, Koloradu, Nju Hempširu i Los Anđelesu.

Bolest je atipična verzija pseće infektivne respiratorne bolesti koja je u Velikoj Britaniji poznata kao "kašalj iz odgajivačnica" i uzrok je jedne od 100 poseta veterinaru.

Pseća infektivna respiratorna bolest je jedno od najčešćih oboljenja koje psi mogu dobiti u Velikoj Britaniji, a nova bolest je njena varijanta, što znači da bi lako mogla da se proširi na Ostrvu. Bolest se širi velikom brzinom među psima dok se druže u parkovima ili privatnim kućama, tako da svaka aktivnost koja uključuje više pasa u istom području predstavlja potencijalnu opasnost.

Na sajtu MSD Animal Health piše da je reč o "bolesti koja može da utiče na pse svih uzrasta i izaziva sporadična obolevanja i epidemije. Ima malo pasa koji se ne druže sa drugim ljubimcima, jer se psi sreću u parkovima, u dnevnom boravku za ljubimce, na šišanju kod grumera i svi su izloženi opasnosti od zaražavanja CIRD-om. Razmatra se prevencija vakcinacijom, ali atipična verzija nije u skladu sa standardnom definicijom bolesti: svaki test na uobičajene viruse i bakterije specifične za pse je bio negativan.

Simptomi bolesti su nedostatak energije, kijanje i iscedak iz nosa (slično "kašlju iz odgajivačnice") koji mogu da prerastu u upalu pluća. Vlasnici kućnih ljubimaca se upozoravaju da preduzmu mere predostrožnosti, jer se oboljenje razvija u roku od 24 do 36 sati i u nekim slučajevima se pokazalo fatalnim. Najmlađi oboleli pas imao je samo devet meseci, a najstariji je bio 11-godišnjak, prenosi Mirror. Dr vet. med. Lindzi Ganzer iz Kolorado Springsa rekla je da bolest ima još neke znake: vlažan kašalj, groznicu, nedostatak apetita i letargiju.

Da nevolja nikad ne dolazi sama, dokazuje još jedna zabrinjavajuća vest sa kojom se suočavaju vlasnici kućnih ljubimaca: oni su upozoreni na zastrašujuću bolest koja "izjeda meso" životinja i već je ubila stotine pasa.

Krajem prošle godine, tri osobe u Britaniji su se razbolele od novog oboljenja koje se širilo među kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima. Veterinari su izdali upozorenje o smrtonosnoj bolesti kod pasa koji mogu ostati zarazni godinama i pozvali vlasnike da zaštite svoje ljubimce pre nego što bolest zahvati njihove imune sisteme.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari