• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nove zakonske odredbe u Velikoj Britaniji otežavaju ali ne zabranjuju držanje primata kao kućnih ljubimaca

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Propisi o držanju majmuna, uključujući malobrojne vrste poput prstenastog lemura, ipak ne znače njihovu potpunu zabranu

  • 0
Lemur prstenastog repa Foto: Shutterstock/Edward Hasting Evans

U Velikoj Britaniji od aprila 2026. godine primenjivaće se nova pravila koja se odnose na držanje pojedinih vrsta divljih životinja kao kućnih ljubimaca. Šimpanze, lemuri i drugi primati za čije držanje u domovima vlasnici ne budu pribavili odgovarajuće dozvole smatraće se ilegalnim kućnim ljubimcima. Ipak, kad se pročita između redova novih pravila, kako se tvrdi, nema govora o potpunoj zabrani držanja primata kao kućnih ljubimaca, kao što je bilo obećano u dokumentu-proglasu Konzervativne stranke iz 2019. godine, javlja BBC.

Jedan ministar izjavio je da su tvrdnje o tome da propisi ne zabranjuju držanje primata kao kućnih ljubimaca "u suštini netačne".

Zakon koji je nedavno usvojen znači da će lokalne vlasti morati da provere privatne vlasnike primata - šimpanzi, orangutana i babuna - kako bi se uverili da imaju legalne dozvole za držanje ovih životinja kao kućnih ljubimaca.

Svako ko poseduje primata bez odgovarajuće dozvole mogao bi se suočiti sa šest meseci zatvora, papreno visokom novčanom kaznom ili sa obe kazne.

Nekoliko članova Doma izrazilo je veliku zabrinutost zbog donošenja ovog Zakona: laburiskinja baronesa Hejman iz Uloka izjavila je da je "razočaravajuće što propisi ne zabranjuju držanje primata kao kućnih ljubimaca".

Bivša predsednica organizacije RSPCA i konzervativka Fuks kaže kako bi volela da vidi "direktnu zabranu držanja primata od strane privatnih vlasnika", dodajući kako je "nemoguće" da većina privatnih vlasnika obezbedi prirodno okruženje pogodno za životinje ove vrste“.

Lemur prstenastog repa Foto: Shutterstock/Kevin Corne

Ministar u Odeljenju za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja lord Daglas-Miler kaže da većina divljih životinja, koje se drže kao kućni ljubimci, ne moraju da ispunjavaju uslove koje propisuje novi zakon, ali kad je reč o primatima, to mora da se promeni.

"Primati imaju posebne potrebe i njihova dobrobit se ne može zadovoljiti ako se drže kao kućni ljubimci, stoga Zakon nastoji da okonča ovu praksu", rekao je on i dodao da "ljudima koji imaju primate u "kavezima za ptice i drugim potpuno neprikladnim uslovima" to više neće biti dozvoljeno".

Humanitarna organizacija za životinje "Humane Society International" saopštila je da bi novi zakon "trebalo drastično da smanji broj primata kućnih ljubimaca tokom vremena", ali je "razočaran, jer novi način izdavanja dozvola ne ispunjava zabranu koju je obećala Konzervativna stranka".

Prema podacima koje je obelodanila neprofitna organizacija za životinje "Born Free", u 2023. godini u domovima Engleza registrovano je više od 2.700 divljih životinja koje se drže kao kućni ljubimci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari