• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

One su opasne, nepredvidive i nemilosrdne: Ne pomišljajte da ovih 8 životinja držite kao ljubimce

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čoveku je dopušteno da se prilagođava prirodi, ali kad pokuša da njene stanovnike prilagodi sebi, dešavaju se najužasniji događaji

  • 0
Najopasniji ljubimci Najopasniji ljubimci Foto: Shutterstock//Ccarvell

Kada čovek oseti zov divljine, on može da uradi mnogo toga zapanjujućeg - da se penje na planine, da surfuje ogromnim talasima... ali postoji razlika između prilagođavanja prirodi i uzimanja divljih životinja za kućne ljubimce. Od ranih 70-ih godina prošlog veka, mnoge zemlje su ograničile komercijalni uvoz ugroženih vrsta životinja koje su ipak, u sve većem broju, postajale članovi porodica u domaćinstvima.

Evo nekoliko primera zašto je posedovanje egzotičnog kućnog ljubimca opasna, bezobzirna i sebična odluka.

Tigar i puma

Najopasniji ljubimci Najopasniji ljubimci Foto: Shutterstock/valentsova

Procenjuje se da samo u SAD u zatočeništu živi 5.000 tigrova i većina je u vlasništvu privatnih lica. Pume su takođe popularni i veoma opasni egzotični kućni ljubimci. Amber Mišel Kauč iz Odese u Teksasu, bivša vlasnica pume, svojevremeno je morala da eutanazira pumu ljubimca nakon što je ova opasna mačka napala Amberinog 12-godišnjeg sestrića kome je unakazila lice. Dečak je zadobio posekotine i razderotine i čudom je preživeo, ali je mačka poslata na drugi svet...

Mešanac vuka i psa

Najopasniji ljubimci Najopasniji ljubimci Foto: Shutterstock/Holger Kirk

O fatalnoj privlačnosti posedovanja mešanca vuka i psa najčešće čitamo u medijima nakon što bude suviše kasno: vlasnik usmrćen, kućni ljubimci napadnuti, a ljudi odmah hvataju za gušu velikog, zlog vuka u psećoj koži.

Procenjuje se da se najmanje pola miliona vučijih pasa u svetu drže kao kućni ljubimci, najčešće hibridi sivog vuka i aljaskog malamuta, nemačkog ovčara ili sibirskog haskija, kako bi se postigao najpribližniji izgled vuka. Možda najozloglašeniji slučaj odnosi se na 50-godišnju Sandru Piovesan iz Salema u Pitsburgu: godine 2005. ona je iskrvarila nakon što ju je napao čopor od 9 hibrida vukova i pasa koje je uzgajala i sa kojima se igrala u dvorištu svoje kuće.

Majmun

Agresivni majmuni Foto: Shutterstock/Fewerton

Osim nepodnošljivog ponašanja i još "gadnijih" navika, majmuni mogu vlasnicima da prenesu ozbiljne bolesti i smrtonosne viruse poput herpesa B, salmoneloze i majmunskih boginja. Nije važno da li se vlasnik odluči za majušnog marmozeta ili ogromnog majmuna: priroda na kraju pokaže da majmun u kući nije dobra ideja. Poznata je priča o Džej Džeju, 3 metra visokom devetogodišnjem makakiju koji je nosio pelene, oblačili su ga u kostim Deda-Mraza za praznike i igrao se sa decom u svom domu u Okičobiju na Floridi. Džej Džej je ubijen nakon što se neočekivano okrenuo protiv svog vlasnika i bukvalno mu pokidao ruke, zadnjicu i butine. Vlasnik Džej Džeja, Džimi Švol, "okrpljen" je sa preko 200 šavova i tretiran je dvonedeljnom terapijom lekova za sprečavanje infekcija. Šval i njegova supruga Mona držali su Džej Džeja kao kućnog ljubimca od njegove 3. nedelje.

Medvedi

Lavovi, tigrovi i medvedi… divlje životinje koje su česti kućni ljubimci u snovima potencijalnih vlasnika, ali koliko god delovali slatko i dobrodušno na daljinu, oni zaslužuju da budu slobodni u divljoj prirodi.

Godine 2009, Keli En Volc iz Pensilvanije, koja je između ostalih životinja držala lava, tigra i medveda kao kućne ljubimce, platila je najvišu cenu za svoju grešku kada je ušla u kavez crnog medveda. Volc je usmrćena pred svojom decom i grupom komšija uprkos tome što je imala iskustva i posedovala dozvolu za držanje ovih životinja od 1994. godine. To samo pokazuje da divlje životinje pripadaju divljini, a ne životu u kavezu.

Sove

Sova kućni ljubimac Foto: Shutterstock

Ne samo da je u nekim zemljama zabranjeno držati sovu kao kućnog ljubimca, veće mnogi ilegalni vlasnici ne mogu da shvate koliko je brige i nege potrebno ovoj ptici. Gotovo da se na prste mogu izbrojati veterinari sa adekvatnim znanjem o sovi, uključujući redovnu negu kandži i kljuna. Veličanstvena sova je grabljivac i koristi kljun i oštre kandže da bi iznurila i usmrtila plen i napale neprijatelje, uključujući ljude.

Ako želite da držite sovu ljubimca, spremite se da u jednoj pregradi zamrzivača držite zaleđene pacove, miševe i zečeve, i da svake noći u narednih 10 godina odmrzavate i tranžirate ove životinje.

Lavovi

Lav je kralj svih životinja iz mnogo razloga, a kad je reč o broju "privatnih lavova,", procenjuje se da na svakog lava i tigra u zoološkom vrtu dolazi čak 10 u privatnom vlasništvu. Ni najbrižniji i najposvećeniji vlasnici nisu u stanju da zadovolje sve potrebe ovih divljih mačaka. Al Abel, iz okruga Hardin u Ilinoisu, saznao je to na tragičan način 2005. godine kada ga je napao i ubio njegov ljubimac afrički lav dok je menjao posteljinu u lavljoj toriji.

Aligatori i krokodili

Aligatori u privatnom vlasništvu najčešće napadaju ljude (i pse) sa kojima dolaze u dodir. Činjenica da slatka beba aligator može da naraste do 4 metra i da ubije plen veličine bika ne sprečava mnoge ljude da ga drže kao ljubimca. Snaga ujeda odraslog aligatora ima pritisak od skoro 900 kilograma, a da ne spominjemo da čak i ogrebotina može izazvati infekciju zbog koje povređeni često završe na amputaciji. Osim ako pre toga aligator vlasniku ne polomi nogu vrhoom repa...

Reptili

Mrežasti piton Foto: Shutterstock/Nynke van Holten

Prema statističkim podacima, egzotični gmizavci (uključujući pitone, bou konstriktora, zvečarku, mambu i iguanu) najčešće ujedaju i povređuju ljude ali i vlasnike. Procenjuje se da su 90 odsto svih gmizavaca nosioci bakterije salmonele koju izbacuju izmetom. Ako ovi podaci nisu dovoljni da vas odvrate od plana da uzmete reptila kao ljubimca, možda će vas trgnuti slučaj iz Nju Branzvika u Kanadi, gde su dva brata, starosti 5 i 7 godina, skončali dok su spavali, jer ih je zadavio afrički kameni piton, dug gotovo 5 metara. On je pobegao iz prodavnice egzotičnih kućnih ljubimaca koja se nalazi ispod stana u kome su dečali živeli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari