• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japan danas proslavlja Dan mačaka

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvršni komitet Dana mačaka u Japanu, godine 1987. proglasio je 22. februar Nacionalnim danom ovih životinja

  • 0
Dan mačaka u Japanu Dan mačaka u Japanu Foto. Shutterstock/imtmphoto

Svakog 22. februara ljubitelji mačaka u Japanu slave Nacionalni dan mačaka. Pre više od 30 godina, tačnije 1987. godine, Izvršni komitet Dana mačaka u Japanu izabrao je 22. februar za Nacionalni dan ovih životinja, nakon ankete koju je sproveo sa više od 9.000 ljubitelja mačaka. Datum 2-22 može se izgovoriti "ni-ni-ni", što zvuči blisko japanskom ekvivalentu mačijeg mjaukanja (nian-nian-nian).

Mačke su izuzetno popularni kućni ljubimci u Japanu, verovatno zbog toga što su mnogi propisi u ovoj zemlji u vezi sa držanjem životinja strožiji.

Smatra se da mačke donose sreću u domove i široko su prihvaćene kao kućne mezimice, a u Japanu posluju mnoge kompanije čiji su brendovi zasnovani na temi mačaka.

Širom zemlje, ljubitelji mačaka objavljuju fotografije svojih krznenih prijatelja na društvenim mrežama, a neki maštoviti vlasnici nabavljaju istu garderobu za sebe i svoju mačku i izlaze i šetaju odeveni u istu odeću. Nacionalni dan mačaka u Japanu je prilika za pojačanu prodaju hrane kao i neprehrambenih artikala sa dizajnom mačke i bukvalno je sve posvećeno ovoj životinji.

Mačke su popularne ne samo zato što donose sreću. Mačke imaju neverovatnu sposobnost da smanje ljudski stres i anksioznost.

Maženje mačke smiruje, snižava krvni pritisak i usporava rad srca. Japanci predenje smatraju jednim od najutešnijih zvukova na svetu koji smiruje i ubrzava oporavak bolesnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari