• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan svesti o krađi kućnih ljubimaca: Budnost vlasnika i registracija mezimca otežavaju posao otmičarima

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na meti kradljivaca posebno su rasne mačke i psi, ali se kradu i manje skupe životinje, radi finansijske dobiti, želje za društvom koje pojedinci ne mogu sebi da priušte ili ih ponekad koriste za nezakonite aktivnosti

  • 0
Krađa ljubimaca Krađa ljubimaca Foto: Shutterstock/Cunaplus

Tužna istina koja je u svetu sve prisutnija poslednjih godina je porast krađa kućnih ljubimaca. U nekim zemljama ovo je izraženije, pa se procenjuje da samo u SAD dva miliona kućnih ljubimaca svake godine postanu žrtve kradljivaca.

Nažalost, većina njih nikada ne bude pronađena, a što je još gore, lopovi retko bivaju kažnjeni. Stoga je 14. februar dan koji treba da podseti na ovu lošu praksu i probudi svest o ozbiljnosti krađe kućnih ljubimaca koja je pogubna za ljubimce, ali i njihove vlasnike.

Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu da bi se izbegla krađa ljubimca, a jedan od načina da se ukradenom ljubimcu uđe u trag je ugradnja mikročipa. Osim toga, važna je budnost vlasnika u svakom momentu kad je sa ljubimcem u šetnji, kao i načini zaštite životinja koje borave na otvorenom, u privatnim ograđenim dvorištima.

Cilj Dana svesti o krađi kućnih ljubimaca jeste skretanje pažnje na važnost metoda identifikacije životinja koje žive u domu.

Ovo je ujedno i dan kad se razmatra koliko prisustvo životinje utiče na članove porodice, kao i odgovornost koja ide uz to. To je dan koji ohrabruje porodice i pojedince - vlasnike kućnih ljubimaca - da preduzmu mere kojima će obezbediti sigurnost životinja i sopstveni mir.

Pokrenut 1988. godine od strane organizacije "Last Chance for Animals", Dan svesti o krađi kućnih ljubimaca ima za cilj obrazovanje vlasnika životinja o tome kako da svoje ljubimce sačuvaju od lopova.

Krađa ljubimaca Krađa ljubimaca Foto: Shutterstock/Daisy Daisy

Odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca ne mogu ni da pomisle na krađu nečije životinje, jer ona ima istu težinu kao i otmica čoveka. Oni skoji su motivisani da izvrše takav zločin često to čine radi finansijske dobiti, želje za društvom koje sami sebi ne mogu da priušte, a ponekad koriste kućnog ljubimca za nezakonite aktivnosti. Rasni kućni ljubimci posebno su na meti otmičara, jer su skupoceni, ili se uzimaju radi uzgoja, a njihvoi potomci se lako i brzo prodaju.

I manji kućni ljubimci su na meti lopova, jer se lako transportuju. Nažalost, posledica lokdauna zbog pandemije COVID-19 je značajni porast krađa kućnih ljubimaca koji su masovno udomljavani i nabavljani tokom 2020. godine, a sa velikom potražnjom za životinjama procvetala je i krađa.

Stoga je od velikog značaja da vlasnici kućnih ljubimaca postanu svesni rizika kome su izložene životinje i da preduzmu mere predostrožnosti ne samo na Dan svesti o krađi kućnih ljubimaca, već i u svakom drugom danu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari