• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan galga, jednog od najvećeg mučenika u svetu pasa

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je 1. februar, dan drevne španske rase čiji pojedini pripadnici posle sezone lova doživljavaju surovu sudbinu maltretiranih i neželjenih pasa, završavajući na ulici, a neki od njih i ne dočekaju novi dan

  • 0
Galgo - španski hrt Galgo Foto: Shutterstock/devildi15

Danas je 1. februar, Svetski dan galga, drevne španske rase pasa koji se koriste kao lovački pomoćnici. Svojim vlasnicima su dobri sve do trenutka kad ne mogu da postignu ono što se od njih očekuje, i tada završavaju na ulici, ali neki galgosi dožive mračniji kraj.

Galgo je sličan hrtu i prijateljski je raspoložen pas koji se uzgaja radi lova na zečeve ili agiliti takmičenja. Oni nažalost imaju reputaciju "najzlostavljanije rase na planeti": svake godine desetine hiljada ovih pasa okonča život na užasne načine, a "najbolje" što može da im se dogodi je da ih vlasnik izbaci iz doma.

Organizacije i institucije za brigu o životinjama kao što su Fundación Benjamin Menhert, Galgos del Sol ili Galgo Rescue International Network brinu o tome da napušteni galgosi što pre pronađu novi dom.

Svetski dan galga posvećen je rasi pasa koja se suočava sa stalnim pretnjama u matičnoj zemlji Španiji. Njihova golgota traje vekovima, u rasponu od zanemarivanja i napuštanja do zlostavljanja i usmrćivanja. Nažalost, obeležavanjem Svetskog dana galga 1. februara svake godine se samo skreće pažnja na rad organizacija za zaštitu životinja koje pokušavaju da zaštite ovu rasu.

Stoga je Svetski dan, posvećen jednom od najvećih mučenika u svetu pasa, prilika za isticanje izazova sa kojima se galgo suočava i zalaganja za bolji tretman i uslove života ovog psa. Marševima, demonstracijama, performansima i drugim vidovima skretanja pažnje na probleme galgosa istomišljenicima je cilj da iznude donošenje boljih zakona i politike za zaštitu ovih pasa.

Najveći problemi galga ukorenjeni su u njihovoj tradicionalnoj lovnoj upotrebi u Španiji. Kada se završi sezona lova, vlasnici više nemaju potrebe za galgosima pa ih napuštaju ili maltretiraju. Ovo je dovelo do eksplozije broja napuštenih i maltretiranih pasa u Španiji.

Svetski dan galga ustanovljen je 2011. godine, od strane međunarodne organizacije za zaštitu životinja Scoobi Medina. Zastupnici svake godine obeležavaju 1. februar i podižu svest o dobrobiti i zaštiti ovih divnih i nedužnih životinja. Scoobi Medina je grupa za zaštitu životinja, osnovana 1987. godine u Medini del Kampo, u Španiji. Organizacija radi na spasavanju, rehabilitaciji i udomljavanju zanemarenih, zlostavljanih i napuštenih pasa na čitavom Iberijskom poluostrvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari