• 1
 ≫ 

Dan galga: 1. februar, jedan od najtužnijih datuma u svetu pasa

 ≫ 

Svake godine, španski lovci lišavaju života dojučerašnje četvoronožne pomoćnike koji ne postižu dobre rezultate u lovu i trkama. Da li je novi Zakon o dobrobiti životinja u Španiji promenio ovu surovu praksu?

  • 1
Galgo, španski hrt Foto: Shutterstock

Prvi februar obeležava se u svetu kao Dan galga.

Tada se ljubitelji i poštovaoci lovačkih rasa s tugom prisećaju tragičnih sudbina hiljada galga, španskih pasa koji svake godine bivaju ostavljeni da uginu, ili ih nezadovoljni vlasnici usmrćuju.

Datum 1. februar je izabran, jer označava kraj sezone lova u Španiji kada mnogi galgosi dođu do kraja svog “korisnog” lovačkog života i budu osuđeni na napuštanje ili smrt.

Pomažući da se stane na put jednom od najmračnijih pitanja dobrobiti životinja, početkom prošle godine u Španiji je na snagu stupio zakon koji zabranjuje zlostavljanje ili napuštanje kućnih ljubimaca.

Međutim, čak i kada je zakon na snazi, životi galga i još nekih lovačkih rasa su ugroženi.

Iako je životni vek španskog hrta od 12 do 15 godina, vrlo malo pripadnika ove drevne rase može da dostigne starost.

Svake godine, 50.000 do 1.000.000 galga i podenga (još jednog od španskih domaćih pasa) nastradaju ako njihovi vlasnici procene da životi ovih pasa više ne vrede.

Galhuljerosi (španski lovci) surovo uklanjaju svoje dojučerašnje četvoronožne pomoćnike verujući da što više bola pas pretrpi pre nego što ode, to donosi prosperitetniji ishod u sledećoj sezoni lova.

Video: Zahvalan je na svakom novom danu: Pas nema jednu nogu ali ima veru u ljubav

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok 62

    1. februar 2023. | 19:15

    Tako treba da postupaju izmedju sebe pa da se istrebe dvonozni skotovi