• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Bizarni zakoni koji štite životinje u nekim zemljama se strogo poštuju: Istine ili laži, prosudite sami!

B. P.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ako ste u Alabami i ne pratite pažljivo "rvanje sa medvedom", bićete kažnjeni, baš kao i u slučaju da se preselite u Arizonu i strpate magarca u kadu, ili u predgrađu Čikaga dopustite psu da laje duže od 15 minuta

  • 0
Životinje i zakon Foto: Shutterstock/Levent Konuk

Prava životinja u svetu se tretiraju na različite načine: u nekim zemljama one se smatraju ravnopravnim stanovnicima države i imaju sva prava, dok su u drugim zemljama potpuno obespravljene. Kad je reč o zemljama u kojima se životinje veoma poštuju, kao što je u slučaju SAD, doneti su brojni zakoni kako bi se izašlo na kraj sa onima koji ih ne poštuju.

Mnogi od ovih zakona još su na snazi, ali su neki i ukinuti. Većina ima bizaran prizvuk, ali šta je tu je - oni postoje i strogo se poštuju. Ljudi koji smatraju da su zaštitnici prava životinja ovim zakonima prešli liniju zdravog razuma često ukazuju na njihovu besmislenost, a nama preostaje da se malo začudimo, nasmejemo i pre svega zabavimo dok čitamo šta se sa životinjama “nipošto ne sme”, a šta je “dozvoljeno”.

Životinje i zakon Foto: Pixabay

Tako je u Alabami protivzakonito raditi bilo šta dok traje meč rvanja sa medvedom, a isto tako je zabranjeno podvrgavati medveda vađenju kandži, zuba ili bilo kojoj hirurškoj proceduri. Ova država poštuje i zakon po kome je promena zuba konja ili mazge da bi izgledali mlađi ozbiljan državni prekršaj, piše Thedogplace.

Kazne za davanje alkohola losu i držanje aligatora u kupatilu

Aljaska ne dopušta davanje alkoholnih pića losu, a isto tako se prekršajem smatra ako neko izbaci ovu životinju iz aviona u pokretu! Osim toga, ovde niko ne sme da veže kućnog ljubimca za držače na krovu automobila.

U Arizoni drugi problemi muče stanovništvo: ako neko poželi da poseče kaktus u pustinji, sledi mu 25 godina zatvora, a isto tako mogu da računaju da će biti kažnjeni oni koji dopuste magarcu da spava u kadi!

U kupatilima Arkanzasa ne smeju se držati aligatori.

Dvoprsti lenjivac Foto: Shutterstock

Kad je reč o Kaliforniji, zakon ne dopušta da se u nekim oblastima ove države životinje javno pare u blizini restorana, škola i mesta za bogosluženje. Prekršajem se smatra i ako se puca na bilo koju divljač iz vozila u pokretu, osim ako meta nije - kit! U Kaliforniji je i nezakonito posedovanje mnogih životinja kao kućnih ljubimaca, uključujući puža, lenjivca i slona. Ako se u Kaliforniji i drznete da uznemirite leptira, "popićete" kaznu od 500 dolara! Osim toga, nezakonito je i na ulici gomilati konjsko đubrivo više od 1.80 metara. Kalifornijski Kodeks o ribama i divljači navodi da je bilo koji broj živih žaba dozvoljeno koristiti u takmičenjima u skakanju. Međutim, ukoliko neko od ovih jadnih stvorenja prođe dalje ili bude ubijeno tokom takmičenja, "mora se uništiti što pre i ne sme se jesti ili na drugi način koristiti", kaže zakon.

Koliko ovaca sme da se šeta Holivudskim bulevarom

Protivzakonito je voziti više od dve hiljade ovaca odjednom niz Holivudski bulevar. U državi Kolorado ćete biti kažnjeni ako ste pod dejstvom nedozvoljenih supstanci jašete konja. U Konektikatu svi psi sa tetovažama moraju biti prijavljeni policiji, a u gradu Hartfordu u ovoj državi je nezakonito obučavati pse. Zakon Floride kaže da će svi oni koji vežu životinju na parkingu platiti još jednu cenu, a u ovom gradu je nezakonita "ljubav" sa bodljikavim prasetom!

Životinje i zakon Foto: Pixabay

Lista bizarnih zakonskih odredbi nije nimalo kratka: u Džordžiji je kažnjivo ako vežete žirafu za telefonski stub ili banderu, a u Kvitmanu (Misuri) nedopustivo je da pile samo prelazi ulicu! Država Ilinois ne dopušta da se psu daje viski, a u Čikagu nije dozvoljeno vlasnicima da dovedu pudlu u operu. U Nortbruku, predgrađu Čikaga, vlasnički psi ne smeju lajati duže od petnaest minuta, kao što se psima, mačkama i drugim kućnim ljubimcima ne smeju ponuditi zapaljene cigarete. U Indijani niko ne sme da lovi ribu golim rukama, a u Kanzasu vlada pravilo da se zečevi ne smeju odstreljivati iz motornih čamaca, niti se mazge smeju koristiti u lovu na patke.

Životinje i zakon Foto: Pixabay

U Fort Tomasu (Arizona) psi ne smeju da jurcaju za automobilima, a u Luizijani je nedopustivo vezati aligatora za vatrogasni hidrant. U Merilendu lav ne sme da dođe u bioskop, a u Masačusetsu ne možete držati mazgu na drugom spratu zgrade osim ako nema 2 izlaza. U Masačusetsu je nezakonito prodavati manje od 24 mladunca patke odjednom pre 1. maja ili prodavati ofarbane kuniće, piliće ili pačiće, a nedopustivo je poklanjati piliće kao nagradu. Ova država poštuje zakone, poput onog koji ne dopušta da se gorile voze na zadnjem sedištu bilo kog automobila, a ne dozvoljava ni stanovništvu da zastrašuje golubove. U Mičigenu je kažnjivo ako usmrtite psa hiperbaričnom komorom (!), dok je u Montani zabranjeno da ovca putuje bez pratioca u kamionu.

U Ohaju ste i nervira vas muva? Nabavite dozvolu da je se rešite

Montana zabranjuje prodavanje, poklanjanje ili držanje pacova kućnih ljubimaca osim ako nisu predviđeni za ishranu zmija ili ptica grabljivica. Nebraska brani lov na kitove, a Nevada ne dopušta da autoputem vozite kamilu. U Nju Džerziju je protivzakonito nuditi viski ili cigarete životinjama u zoološkom vrtu. U Severnoj Karolini ne smeju se zloupotrebljavati slonovi u svrhu oranja polja pod pamukom.

Životinje i zakon Foto: Pixabay

Ohajo ne dopušta lov kita nedeljom i kazniće svakoga ko ribama da alkohol. Vlasnici tigrova moraju da obaveste vlasti u roku od sata ako im tigar pobegne, a stanovništvo Ohaja ne sme bez dozvole da ubije muvu koja se nalazi u krugu od 50 metara od crkve.

Bej Vilidž u Ohaju smatra ilegalnim šetanje krave Lejk Roudom, a u Klivlendu ćete platiti kaznu ako lovite miševe bez dozvole! U okrugu Polding, u državi Džordžija, policajac ima pravo da ugrize psa koga ne može da smiri. U Marisvilu u Severnoj Karolini pas ne sme da obavi malu nuždu na parkingu (koji navodno ne postoji u ovom gradiću).

Ako se konj u Pensilvaniji uplaši auta, morate rastaviti kola na delove

U Oklahomi vas mogu kazniti ili uhapsiti ako se psima rugate pravljenjem grimasa. A psi u ovoj državi moraju imati "dozvolu potpisanu od strane gradonačelnika" da bi se okupljali u grupama od tri ili više jedinki na privatnom imanju. U Oregonu se u lovu ribe ne sme koristiti kukuruz iz konzerve.

Pensilvanija je pravi "biser" kad je reč o bizarnim zakonima: ako vozač vidi konja kako silazi putem, on mora da skrene sa puta i pokrije vozilo platnom. Ako se konj uplaši, vozač mora da izađe iz automobila i da ga rastavi (!!!) dok konj ne prestane da se plaši. U ovoj državi ne smete uhvatiti ribu ni za jedan deo tela osim za usta. Ribe se ne smeju loviti pomoću dinamita, a da biste lovili na sopstvenom zemljištu potrebna vam je dozvola.

U Južnoj Dakoti konji ne smeju da ulaze u grad Fontajn In osim ako ne nose pantalone! Tenesi ne dopušta da se koristiti laso za hvatanje ribe. U Teksasu je nedopustivo musti kravu druge osobe, a jedan stari zakon, koji je i dalje na snazi, kaže da ne smete da ugurate pantalone u jednu čizmu osim ako nemate deset ili više grla goveda! Zapadna Virdžinija ne dopušta da koristite tvora u lovu, država Juta daje prednost pticama na svim autoputevima, a ako se nađete u Vajomingu u junu, ne pomišljajte da fotografišete zečeve!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari