• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto neki psi jurcaju za automobilima?

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako nemaju konkretnu korist od trčanja za kolima, biciklom, rolerima..., svaki "točak" psima liči na plen koji moraju da uhvate, ali u tom poduhvatu mogu da nastradaju ili da napadnu vozača ako ga sustignu

  • 1
Pas i automobil Foto: Shutterstock/Khorkins

Često smo u situaciji da vidimo pse kako na ulicama jurcaju za automobilima, a ponekad se dešava da pas trči uporedo sa autom i besomučno laje na njega. Nije reč o tome da ih psi mogu "pobediti", a čak i kad ih sustignu, kakve bi bile koristi od krajnjeg rezultata? Ovo ponašanje izgleda u najmanju ruku čudno, ali psi vole da jure za automobilima u pokretu.

Zašto psi ponekad jure automobile: šta može da bude uzrok ovakvom ponašanju i kako da ih sprečimo da to rade?

Zašto psi jure automobile

Iako ljudi ne razumeju u potpunosti ovaj životinjski poriv, za pse jurnjava za automobilima predstavlja zadovoljenje instinkta. Vozila u pokretu mogu da im budu smetnja, izazivaju kod njih uzbuđenje ili u pitanju može da bude nešto sasvim treće. Ipak, sigurno je jedno: prirodan instinkt izaziva u psu poriv da je vozilo u pokretu plen za kojim mora da trči i da ga uhvati.

Pas ne mora da trči samo za automobilima koji voze ulicom: postoji sijaset drugih vozila na točkovima koje će pas juriti sa nesmanjenom žestinom: bicikli, skuteri i slično. Pas može da pojuri za nekim ko se vozi rolerima, pa čak i za osobom u invalidskim kolicima!

Pošto je jurnjava prirodan instinkt, bilo koja rasa pasa može osetiti želju da pojuri za autom ili drugim prevoznim sredstvom na točkovima, ali se smatra da su hrtovi i ovčarske rase posebno zainteresovane za ovakvim trčanjem.

Najvažnije što vlasnik treba da ima na umu ako njegov pas juri za vozilom u pokretu je da može nastradati. Sudar može prouzrokovati ozbiljne povrede ljubimcu, ponekad i opasne po život. Ako pas juri i ima problema sa agresivnim ponašanjem, razmislite o tome da ga prevaspitate, jer u slučaju da sustigne biciklistu ili osobu na rolerima, možda će ga napasti.

Pas i automobil Foto: Shutterstock/Irmantas Arnauskas

Kako sprečiti psa da juri automobile

Dobra vest je da se pas može odučiti od trčanja za automobilima ili drugim vrstama prevoza. Međutim, neki psi će pokazati mnogo odbojnosti prema tome da prestanu da jure za "točkovima", jer njihova želja za jurnjavom predstavlja samozadovoljstvo: pas jednostavno uživa u tome da trči za automobilom, pa će biti veoma izazovno odučiti ga od toga.

Da bi pas u najkraćem roku usvojio novo ponašanje, počnite sa obukom pre nego što pokaže ovaj instinkt. Ljubimca uvek držite na povocu i "uz nogu" tokom obuke, a prva komanda koju treba da nauči je "ostani". Kad pas bude shvatio komandu, uvedite "scenario" koji će biti izazovan za kontrolisanje impulsa, poput člana porodice na biciklu, rolerima ili skejtbordu. Pas bi trebalo da ostane miran, na svom mestu, u sedećem ili ležećem položaju. Ova faza obuke oduzima najviše vremena, a psa treba da izložite različitim brzinama pojavljivanja osoba na prevoznim sredstvima.

Psa možete odvesti i kod stručnjaka na obuku, ukoliko smatrate da će na taj način brže i bolje savladati ovaj problem.

Obučavanje psa da ostane miran ili uz vas kad god ugleda neko prevozno sredstvo pomoći će da jurnjava za automobilima postane stvar prošlosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    22. januar 2024. | 10:27

    ja sam cak cuo i istrazivao o tome da laju na tockove gledajuci na njih kao ‘neprijatelje’ koji su povredili ili ubili neke od njima bliskim psima