• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li nas mačke stvarno mrze?

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rezultati naučnih istraživanja o mačijoj ljubavi prema vlasniku su raznoliki, ali je jedna stvar jasna kao dan: mačke nas ne obožavaju kao psi

  • 0
Mrzovoljna mačka Foto Shutterstock/Eric Isselee

Vlasnici mačaka uživaju u suživotu sa svojim divnim kućnim ljubimicama, ali da li one uzvraćaju ljubav? Ili mačke zapravo ne vole vlasnike?

Psi prema vlasniku osećaju bezuslovnu ljubav, ali se mačke često optužuju da nas koriste da bi zadovoljile svoje potrebe i nije im bitno da li smo živi ili ne.

Ali da li je ovo uvreženo mišljenje istinito?

Ima istine u optužbama, piše Livescience, jer su brojne studije pronašle dokaze da nam mačke (Felis catus) ne uzvraćaju ljubav na isti način na koji to rade psi i da će nas naterati da mnogo radimo kako bismo zadobili njihovu naklonost.

Ipak, ima i dokaza da nas mačke malčice vole.

Pet vrsta prijateljskih odnosa mačke i vlasnika

U studiji iz 2015. sprovedenoj za BBC-jev dokumentarni film "Mačke protiv pasa", naučnici su analizirali uzorke pljuvačke 10 mačaka i pasa i otkrili da se nivo hormona oksitocina povećao kod svih životinja kad su bile mažene. Međutim, količina oksitocina, hormona ljubavi, bila je mnogo veća kod pasa i povećavala se u proseku za 57,2% u poređenju sa samo 12% kod mačaka.

U studiji iz 2021. godine, istraživači su proučavali vezu između mačke i čoveka i otkrili da je povučenost mačaka i njihova "nezainteresovanost" za druženje sa vlasnikom manje uobičajena od očekivane.

"Mačke formiraju bliske emocionalne odnose sa ljudima, ali se o tome malo zna“, izjavio je autor studije Danijel Mils, specijalista za ponašanje životinja na Univerzitetu Linkoln. On tvrdi da je vrsta veze između mačke i vlasnika rezultat dinamike njihovih odnosa, druženja i karaktera obe strane.

Mrzovoljna mačka Foto Shutterstock/hunter82

Autori studije su anketirali 3.994 vlasnika mačaka i identifikovali pet različitih odnosa između njih kako bi utvrdili emocionalne veze.

Druženje vlasnika i mačaka svedeno je na: povremeno, na daljinu, neobavezno, zavisno i prijateljsko, pri čemu je povremeno druženje, nalik "otvorenoj vezi", bilo najteže, a prijateljstvo - normalno - najbliskije. Rezultati su bili oprečni, pri čemu se otprilike polovina ispitanih emocionalno "angažovala", a druga je imala povučeniji odnos.

"Emocionalna veza između mačke i njenog vlasnika postoji, posebno ako uzmemo u obzir veliku količinu vremena koje provode zajedno. Međutim, o privrženosti mačke vlasniku, pogotovo starije, ne može se govoriti na isti način kao o bliskosti pasa i vlasnika", izjavila je glavna autorka studije i specijalistkinja za ponašanje životinja Kler Riči-Bonot.

Studija je otkrila da mačke mogu da formiraju društvene odnose sa ljudima, ali to zavisi od emocionalnog "doprinosa" vlasnika i od toga da li mačkama dopušteno da budu nezavisne onoliko koliko im odgovara.

Besna ljuta mačka Foto: Shutterstock

Mačke su bliskije sa vlasnicima koji umeju da"čitaju" njihovo ponašanje

Još jedno istraživanje iz 2019. iznelo je dokaze o vezi između mačke i vlasnika, uz napomenu da je u poređenju sa psima bilo potrebno više vlasnikovog truda da izgradi ovu vezu. Ranija studija iz 2008. otkrila je da se krvni pritisak mačaka povećavao kad su sretale osobe sa kojima su se zbližavale. Pretpostavlja se da je povećan broj otkucaja srca kod mačke rezultat uzbuđenja ili iščekivanja poslastice.

"Tip odnosa koji mačka i vlasnik imaju zavisi od nivoa emocionalnog "ulaganja" vlasnika u mačku i njenu društvenost", kaže Riči-Bonot. "Ali postoje i drugi faktori, kao što su karakter mačke, njiena socijalizacija i način na koji žive (u zatvorenom/na otvorenom). "

Spomenuta studija iz 2021. pokazala je da mačke grade blizak odnos sa vlasnicima koji umeju da "čitaju" njihove suptilne znake ponašanja. Mačke ne vole da im se mnogo toga nameće i postaće neprijateljski raspoložene ili će izbegavati ljude koji forsiraju interakcije.

"Rezultati istraživanja pokazuju da mačka preferira "maženje bez dodira", kaže autorka studije Loren Finka, specijalista za ponašanje i dobrobit mačaka na Univerzitetu Notingem Trent. "Mačke nisu preterano izražajne u pogledu pokazivanja emocija, što može da izazove probleme prilikom maženja. Neke mačke ponekad ne trpe dodire i to vlasnicima ponekad teško pada".

Dok je pas bio prva životinja koja je pripitomljena pre najmanje 23.000 godina, pripitomljavanje mačke desilo se mnogo kasnije, u vreme kad se "dodvorila" farmerima drevne Anadolije, loveći glodare koji su im pravili štete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari