• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najnovija naučna studija tvrdi: Nekada su i mužjaci komaraca bili krvopije!

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim paleontologa pronašao fosilne ostatke muških komaraca u ćilibaru, sa očuvanim oštrim rilicama koje su očigledno služile za isisavanje krvi

  • 0
Komarac ćilibar Foto: Shutterstock/RomanVX

Verujemo da na svetu nema osobe koju barem jednom u životu nije ujeo komarac. Koliko je poznato, krvopije su uvek ženke koje su poznate kao hematofagi, što znači da se hrane krvlju koju isisavaju toplokrvnim bićima. Ženkama komarcima su za polaganje jaja neophodni proteini koje mogu da dobiju samo uzimanjem krvi.

Mužjaci komaraca nisu hematofagi i preživljavaju na biljnom nektaru, jer njihove rilice nisu dovoljno jake da probiju kožu potencijalnog "donatora". Međutim, naučnici kažu da su i mužjaci možda bili krvopije pre više stotina miliona godina, piše Popsci.

Tim paleontologa pronašao je dva fosilna ostatka ćilibara u kojima su sačuvani komarci iz perioda donje krede sa netaknutim oštrim rilicama potrebnim za sisanje krvi. Fosili su opisani u nedavno objavljenoj studiji u časopisu Current Biology.

Hematofagija je sposobnost insekata da sisaju krv drugih životinja i verovatno je evoluirala zbog prestanka korišćenja rilica za isisavanje nektara iz biljaka radi prelaska na ispijanje krvi. Buve koje se hrane krvlju životinja verovatno su postale od ranijih vrsta insekata koji su se uglavnom hranili biljnim nektarom.

Evoluciju hematofagije bilo je teže pratiti, delimično zbog malog broja fosilnih ostataka insekata. Fosili ispitani za ovu studiju pronađeni su u Libanu, a ćilibar koji ih je čuvao datira od pre 130 do 125 miliona godina.

U studiji, naučni tim opisao je fosile dva mužjaka komaraca iz perioda krede. Oni imaju veoma oštru trouglastu donju vilicu i izduženu rilicu sa sitnim delovima nalik zubima. Ovo ukazuje na to da su mužjaci komaraca, koji su živeli tokom kasne krede, imali dovoljno jake usne aparate da probuše kožu i hrane se krvlju životinja, poput njihovih savremenih ženskih potomaka.

Tim je izvestio da sačuvani fosili komaraca ukazuju na dublje evolucione promene kod insekata iz perioda krede i na to da je njihov preobražaj bio komplikovaniji nego što se pretpostavlja.

Naučni tim se nada da će istražiti zašto je hematofagija bila korisna mužjacima komaraca iz perioda krede i zbog čega je više ne koriste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari