• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svet danas proslavlja dan divlje mačke koja "ubija jednim skokom"

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog 29. novembra obeležava se dan divlje mačke koja je sve ugroženija zbog gubitka staništa, nedostatka hrane, ilegalne trgovine i lova na trofeje

  • 0
Jaguar Foto: Pixabay/Nickbar

Svetski dan jaguara obeležava se 29. novembra kako bi se odala počast jednoj od najvećih divljih mačaka i ukazalo se na izazove sa kojima se danas suočava.

Jaguar potiče od autohtone reči koja znači "onaj koji ubija jednim skokom".

Ipak, ova zagonetna životinja je ugrožena zbog gubitka prirodnog prebivališta, nedostatka hrane, ilegalne trgovine divljim životinjama, lova na trofeje...

Kako jaguar sve više gubi prirodan prostor, gubi i plen koji mu je potreban da preživi. Sa manje kapibara, jelena, pekara i drugih vrsta koje lovi, jaguar je sklon češćim napadima na stoku, posebno u oblastima gde su degradacija geografskog terena i gubitak staništa ubrzani ili nema aktivnog upravljanja stokom. Pošto je stoka izvor opstanka većine lokalnih zemljoposednika, napadi jaguara se ne tolerišu, pa sve više meštana ov mačku lovi i truje.

Jaguari koji prežive odstrel moraju da se prehrane i love stoku, budući da nisu u stanju da gone prirodni plen.

Populacija jaguara opada od početka 20. veka, a poslednjih godina, ova mačka pridružila se tigru, slonu, nosorogu, lavu, pangolinu i drugim vrstama, usled sve agresivnije ilegalne trgovine divljim životinjama.

Zbog svega navedenog je i osmišljen Svetski dan jaguara: on ne samo da slavi ovu lepu divlju mačku, već istovremeno skreće pažnju na sve izazove sa kojima se suočava u svom opstanku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari