• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lavlja glava: Iako sladak i omiljen među patuljastim rasama, savetuje se oprez kad je u društvu dece

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Njegova duga dlaka oko glave i grla pravi tipičnu grivu zbog koje ga zovu lavljim kunićem, može da dostigne težinu do kilogram i po, voli društvo suprotnog pola i uz dobru negu živi duže od decenije

  • 0
Kunić lavlja glava Foto: Shutterstock//Oksana Schmidt

Patuljasti kunići su najpogodniji za držanje u domu kao kućni ljubimci, a posebno popularna minijaturna rasa je lavlja glava.

Lavlja glava je patuljasti kunić, težak do oko 1, 5 kilogram. Nazvan je tako po dugom krznu oko glave i grla koje ima izgled lavlje grive. Otuda ih neki ljubitelji zovu kunićima sa lavljom grivom. Njihovo krzno je kratkodlako i podsećaju na široko rasprostranjene holandske patuljaste kuniće. Viđaju se u tipičnim bojama kunića, od bele do crne, uključujući i šarene. Pošto je lavlja glava mlada rasa, njen izgled može da vavrira, ali svaki kunić ima "ogrlicu" dlake oko vrata nalik lavljoj grivi. Tipične za rasu su i kratke zaobljene uši, mada sve više ima mužjaka sa šiljatim ušima.

Prijateljstvo i oprezno druženje sa decom

Sa velikim, okruglim očima i mekim, raščupanim krznom, lavlje glave su visoko na listi kućnih ljubimaca koje žele deca. Međutim, treba biti oprezan; iako postoji nekoliko prijateljski raspoloženih varijeteta rase koji uživaju u maženju, za njih je potrebno strpljenje.

Dobro socijalizovane lavlje glave se lako pripitomljavaju i postaju verne. One su radoznale, ali im je potrebno vreme za osamljivanje. Pogodne su za decu od osam godina naviše.

Ipak, glavna odgovornost je na roditeljima koji treba da nadgledaju dečiju igru sa lavljom glavom i da se pobrinu za vaspitanje kunića.

Kako se drže i čuvaju lavlje glave

Za smeštaj ovih kunića potrebno je dosta prostora kako bi mogli da skakuću do mile volje. Kao i svi kunići, oni vole društvo, pa nabavite barem dve lavlje glave. Možete ih držati sa brojnim rasama kunića, poput holandskog patuljastog. Mešoviti polovi se dobro slažu, ali se savetuje kastracija mužjaka. Često dolazi do svađa među ženkama, ali ako ubacite i mužjaka, on će stvoriti harmoničnu grupu.

Kunić lavlja glava Foto: Pixabay

Može li lavlja glava skladno živeti sa zamorcem

Zamorci nisu dobri društveni partneri. Iako ovi mali kućni ljubimci imaju slične potrebe za smeštajem, ishranom i druženjem, komunikacija između njih nije "plodonosna".

Oprezno i prilikom susreta lavljih glava sa mačkama i psima: nikad ne ostavljajte lovce i potencijalni plen bez nadzora.

Kunić lavlja glava Foto: Pixabay

Nega, smeštaj i aktivnost lavlje glave

Navikavajte ovog kunića na četkanje od najranijeg uzrasta. Češljanje dlake jednom nedeljno sprečava mršenje i ućebavanje. Kao i kod svih patuljastih kunića, duge kandže moraju mu biti skraćivane kako bi se sprečile bolne povrede.

Može da boravi u domu, ali i na otvorenom. Potrebno je dovoljno prostora, jer voli širinu za skakanje i istraživanje. Kavez u kome će boraviti treba da bude dimenzija 150 x 60 cm i 50 cm visine, odnosno što veći, to je bolje.

Svakodnevno vežbanje je važno da bi ovaj kunić trošio energiju. Dobra alternativa tipičnom smeštaju je kavez u ograđenom delu prostorije ili na otvorenom. Njihova dnevna "doza" skakanja je najmanje pola sata, idealno 60 minuta dnevno.

Uz činije za hranu i vodu, deo njegove obavezne opreme je i mala drvena kuća u koju može da se povuče i da se odmara. Patuljasti kunići vole da kopaju, pa dobro obezbedite ograde kako ne bi pobegli.

Kunić lavlja glava Foto: Pixabay

Lavlje glave leti i zimi

Iako deluju krhko, lavlje glave su robusne i opuštene na otvorenom, čak i zimi. Neophodno je da se polako prilagode promeni klime, odnosno da celu jesen provedu na otvorenom. Njima poraste gusta zimska dlaka, koja ih greje na temperaturi ispod nule. Ako ih zimi držite u zatvorenom, pazite da se ne približe izvoru grejanja. Suv vazduh može im naškoditi jednako kao i promaja. Leti pripazite da se kunić ne pregreje.

Ishrana lavlje glave

Bilo da se radi o holandskom lopu, reksu ili lavljoj glavi, svima je potrebno mnogo zeleniša uza obrok, jer se kunići prvenstveno hrane travom i biljem u divljini. Ako imate baštu sa zasadima povrća, možete pustiti kunića da brsti. Seno, začinsko bilje i zeleniš poput maslačka ili peršuna su njihove namirnice.

Sveže povrće i povremeno male količine voća su takođe dobro osveženje jelovnika lavljih glava. Suncokretove semenke (četiri komada po kilogramu telesne težine kunića nedeljno) će obezbediti omega-3 i omega-6 masne kiseline. Seno i trava takođe treba da budu dostupni ovim kunićima.

Kunić lavlja glava Foto: Shutterstock/salarko

Zdravlje lavlje glave

Kao i svi kunići, bolesne lavlje glave će se truditi da sakriju svoje stanje, jer bi u divljini bili lak plen. Zato pažljivo posmatrajte svoje kuniće. Ukoliko primetite ekstremnu dijareju ili promene u njihovom ponašanju, odnesite ih veterinaru.

Problemi sa zubima su među najčešćim tegobama koji ih prate. Ovo može biti posledica nepravilnog položaja zuba, ali se o tome posavetujte sa veterinarom.

Redovno vakcinišite svog patuljastog kunića protiv miksomatoze i RHD (hemoragijske bolesti kunića). Ako se o njemu dobro brinete, lavlja glava će vam praviti društvo najmanje deset godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U svetu postoji jedno carstvo: Bigl i zec najbolji drugari, iako je jedan lovac a drugi plen

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari