• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U zoo-vrtu u Engleskoj slučajno snimljeno rođenje crnog nosoroga, jednog od najređih sisara na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beba crnog nosoroga, jedne od najugroženijih životinja, ugledala je svetlost dana u zoološkom vrtu u Česteru, a video koji je u tom trenutku slučajno snimljen oduzeo dah svetskoj javnosti

  • 0

Zoološki vrt u Česteru u Engleskoj nedavno je u saopštenju za medije objavio da je postao bogatiji za još jednog stanovnika, retkog crnog nosoroga.

Mladunče ove ugrožene vrste sisara stiglo je na svet 12. novembra, prenosi Sciencealert.

"Rođenje ovog mališe očekivali smo dugih 15 meseci. Pošto je neobično da se nosorog rodi tokom dana, nismo očekivali da će se to desiti ispred nas, dok smo prolazili pored njegove majke Zuri", kaže Ema Evison, menadžer tima za brigu o nosorozima u česterskom Zoo-vrtu.

Svedočanstvo o rađanju nosoroga pred očima zaposlenih u zoološkom vrtu bila je njihova velika privilegija. Beba još nije dobila ime, ali je najvažnije da je zdrava, dobro uhranjena i "veoma radoznala i puna energije".

Ipak, ova vrsta nosoroga prolazi kroz velike patnje. Populacija crnih nosoroga (Diceros bicornis) u Africi nekada je imala desetine hiljada jedinki, a danas je u divljini ostalo samo oko 6.500 životinja.

Nekoliko podvrsta je već izumrlo, a većina onih koje još postoje kritično su ugrožene zbog konstantnog krivolova i gubitka prirodnog prebivališta.

Tek nedavno su istočni crni nosorozi (Diceros bicornis michaeli) "povučeni" sa ivice izumiranja. Ovo je podvrsta kojoj pripadaju Zuri i njeno mladunče.

"Nažalost, ovo je podvrsta koja se više od veka lovila radi prodaje rogova na ilegalnom tržištu", podseća Evison.

Mladunče crnog nosoroga Foto: Shutterstock/CCFD Photography

Dolazak dragocenog mladunčeta je još jedan pozitivan korak u očuvanju vrste, zahvaljujući programu uzgoja ugroženih vrsta u evropskim zoološkim vrtovima.

Stručnjaci u zoološkom vrtu u Česteru godinama uzgajaju crne nosoroge, sarađujući sa drugim evropskim zoološkim vrtovima radi održanja genetski zdrave populacije ovih životinja u Africi.

Jedan od trikova uspeha česterskog zoo-vrta je brižljivo praćenje reproduktivnih hormona koje se izdvajaju iz balege nosoroga. na ovaj način se otkriva kada su mužjaci i ženke spremni za parenje.

Godine 2019, zvaničnici u ovom zoološkom vrtu pomogli su realizaciju ambicioznog projekta povratka velike grupe istočnih crnih nosoroga, uzgajanih u evropskim zoološkim vrtovima, u nacionalni park u Ruandi.

Danas manje od 600 istočnih crnih nosoroga živi širom Kenije, Tanzanije i Ruande. Iako se čini da se ove populacije polako povećavaju nakon primene intenzivnih mera zaštite, vreme nije na njihovoj strani.

Svaka ženke crnog nosoroga može imati samo jedno mladunče, a trudnoća traje do 16 meseci.

Kako se krivolov i gubitak prebivališta ne smanjuju, neki naučnici smatraju da su programi uzgoja u zatočeništvu ključni za ospstanak ove vrste nosoroga.

"Zuri i njeno mladunče svedočanstvo su nepokolebljive posvećenosti zaštitnika prirode u Česteru i širom sveta. Oni rade na zaštiti ovih neverovatnih životinja i trude se da osiguraju njihov napredak i budućnost“, kaže Majk Džordan, direktor zoološkom vrtu u Česteru.

Iako su crni nosorozi suočeni sa tragičnom stvarnošću, tračak nade u njihovo bolje sutra daje barem pogled na Zuri i mladunče kako hodaju jedno pored drugog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari