• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dan posvećen kornjačama kućnim ljubimcima koje nakon dolaska u dom brzo ostanu bez tog statusa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Blogerka Kristin Šo je 2011. godine objavila blog o udomljavanju kornjača i od te godine, svakog 27. novembra, brojnim akcijama zaštitnika životinja u svetu se posebna pažnja poklanja usvajanju ovih odbačenih gmizavaca

  • 0
Kućna kornjača Foto: Pixabay/Chikilino

Kornjače su divna stvorenja i poznato je da mnoge vrste mogu da žive veoma dugo, čak decenijama. Nažalost, prema nekim kornjačama ne postupa se dobro i potrebna im je pomoć.

Dan udomljavanja kornjača ustanovljen je 2011. godine, kad je blogerka Kristin Šo objavila post o udomljavanju kornjača. Od tada, ovaj dan se tradicionalno proslavlja svake godine u mnogim zemljama sveta.

Različite vrste kornjača, uključujući morsku kornjaču, jednu od najlepših kornjača na svetu i "oslikanu" kornjaču, u opasnosti su ili su ugrožene i potrebna im je pomoć kako bi njihova vrsta preživela. Mnoge grupe za očuvanje životinja širom sveta rade na tome da i, pomognu i obezbede bezbrižniju i zdraviju budućnost.

Za razliku od Svetskog dana kornjača, koji se obeležava 23. maja svake godine, Dan udomljavanja kornjača se fokusira na sve vrste koje žive u određenim regijama i državama i potrebna im je lokalna pomoć.

Roditelji često nabave kornjaču kao kućnog ljubimca i odnesu je deci, ali ubrzo shvate da je briga o ovoj životinji ozbiljnija od one koju su očekivali, pa je vrate lokalnom pet šopu koji životinju dalje daje na udomljavanje.

Dan udomljavanja kornjača treba da bude posvećen svim aspektima pomoći kornjačama bez domova. On treba da bude podsetnik svima koji požele ovog kućnog ljubimca da prvo dobro razmisle o nabavci kornjače i uporede svoje želje i mogućnosti u pogledu čuvanja jedne od najstarijih životinja na planeti Zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari