• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatno otkriće: Šimpanze primenjuju staru vojnu taktiku koja je tipična za ljudsko ratovanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici saznali da šimpanze koje žive u Obali Slonovače nadziru i osmatraju jedni druge kako bi izbegli ili podstakli sukob oko teritorije

  • 0
Šimpanze Pixabay/sasint

Šimpanze koriste drevnu vojnu taktiku da donose odluke i izbegavaju potencijalno fatalne sukobe sa rivalskim čoporima, otkrili su naučnici.

Istraživači su primetili da dve zajednice zapadnoafričkih šimpanzi (Pan troglodytes verus) u Obali Slonovače odlaze u brda da nadziru jedni druge, kao što rade izviđači u vojnim misijama. Nakon "špijunaže", šimpanze koriste dobijene "podatke" da bi odlučile kad da uđu na spornu teritoriju.

Šimpanze Foto: Pixabay/paulbr75

Mnoge životinje motre na opasnosti u svom okruženju, ali ovo je prvi put da su naučnici dokumentovali vrstu koja detaljno koristi uzvišenje na terenu kako bi procenila rizik prilikom teritorijalnog sukoba. Ovo otkriće objavljeno je 2. novembra u studiji u časopisu Plos Biology.

"Ovo dokazuje sposobnost metakognicije, odnosno da koristite sopstveno znanje i delujete na osnovu onoga što ne znate da biste dobili više informacija", kaže za Live science Silven Lemoin, glavni autor studije i docent biološke antropologije na Univerzitetu u Kembridžu.

Upotreba uzdignutog terena jedna je od najstarijih vojnih taktika u ljudskom ratovanju. Šimpanze žive u zajednicama koje se takmiče za prostor i resurse, a njihovo normalno ponašanje podrazumeva koordiniranu agresiju - uključujući povremena ubistva.

Tako su šimpanze pažljivo slušale druge šimpanze koje su se čule na izvesnoj udaljenosti u zapadnoafričkim šumama Obale Slonovače. Granica između zajednica šimpanzi nije postavljena i to je, kako je izjavio Lemoin, kao da živite u "konstantnom ratnom stanju malih razmera".

Šimpanze Foto: Pixabay/KMBurke

Nova studija je razmatrala dve susedne zajednice šimpanzi koje je nadgledao Tai Chimpanzee Project, program istraživanja i očuvanja ovih primata, sa sedištem u Nacionalnom parku Tai u Obali Slonovače (Obala Slonovače). Tim, zajedno sa studentima i lokalnim asistentima, pratio je šimpanze 8 do 12 sati dnevno između 2013. i 2016. godine, prikupljajući GPS i podatke o ponašanju.

Pokazalo se da se šimpanze češće penju na brda kada putuju do granica svoje teritorije. Dok su bili na ovim brdima, oni su se tiho odmarali umesto da se bave aktivnostima koje bi ometale njihovu sposobnost slušanja. Šimpanze u studiji su imale veću verovatnoću da se spuste sa visine na spornu teritoriju kada su njihovi rivali bili daleko, što znači da su koristili brda da izbegnu sukob.

Međutim, mogli su da ih koriste kako bi pronašli priliku za napad! Lemoan je primetio da je pri susretu dve zajednice šimpanzi broj članova u čoporu bio odlučujući prilikom eskalacije nasilja. Šimpanze su u stanju da izmere korist vojnog "angažmana", u čemu im pomažu i brda.

Šimpanze Foto: pixabay/DaFranzos

"Oni se penju na visoke tačke da bi pronašli prave uslove u kojima mogu da preuzmu rizik napada ili od toga odustaju", rekao je Lemoin.

Nova studija je posmatrala samo šimpanze u Nacionalnom parku Tai, ali Lemoin je rekao kako pretpostavlja da i druge šimpanze koriste ovu taktiku, u zavisnosti od terena. Kognitivne sposobnosti koje pomažu šimpanzama da prošire svoju teritoriju najverovatnije se favorizuju prirodnom selekcijom, što potencijalno znači da su ove taktike ratovanja ukorenjene u evoluciji.

"Možda vidimo tragove proto-ratovanja malih razmera koji su verovatno postojali u preistorijskim populacijama lovaca-sakupljača", izjavio je Silven Lemoin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari