• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stari Egipat bio je dom brojnim i manje poznatim vrstama zmija otrovnica, pa i bumslangu sa 4 očnjaka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tumačenjem staroegipatskih papirusa otkriveno je da je u moćnoj državi na obalama Nila živelo mnogo više ovih opasnih reptila nego što ih ima danas

  • 0
Crna mamba Foto: Pixabay/sipa

Koliko nam pisani zapisi drevnih civilizacija govore o životinjama sa kojima su se susretale?

Najnovije istraživanje o zmijama otrovnicama, opisanim u drevnom egipatskom papirusu, kaže da ih je u Starom Egiptu bilo više nego što možete da zamislite! Ovo je samo još jedan dokaz tvrdnjama da su tadašnji lekari bili najviše zaokupljeni lečenjem zmijskih ujeda.

Staroegipatske zmije Foto: Pexels/ Diego F. Parra

Bruklinski rukopis, drevna medicinsko-isceliteljska enciklopedija

Poput pećinskih slika, tekstovi iz rane zabeležene istorije često opisuju divlje životinje koje su pisci viđali i o njima ponešto znali. Oni pružaju izvanredne detalje o njima, ali identifikovanje vrsta i dalje nije lako.

Drevni egipatski dokument nazvan Bruklinski papirus, koji datira oko 660-330 p.n.e. najverovatnije je kopija mnogo starijeg dokumenta: on navodi različite vrste zmija poznatih u to vreme, efekte njihovih ujeda i tretman sa ciljem izlečenja žrtava, piše Livescience.

Pored simptoma ujeda, papirus opisuje božanstvo koje je povezano sa zmijom, čija bi intervencija mogla spasiti pacijenta.

Ujed "velike zmije Apofisa"(boga koji je uzeo oblik zmije), opisan je kao uzrok brze smrti. Čitaoci su upozoravani da ova zmija nije imala uobičajena dva očnjaka, već četiri, što je i danas retka karakteristika zmija.

Zmije otrovnice opisane u Bruklinskom papirusu su raznovrsne: na listi je 37 vrsta, ali su izgubljeni opisi za 13.

Danas je područje starog Egipta dom mnogo manje vrsta zmija. Kao i većina smrtonosnih otrovnica, zmije koje danas žive u Egiptu imaju samo dva očnjaka, po jedan u svakoj kosti gornje vilice.

Zmije iz Starog Egipta, boomslang Foto: Shutterstock/reptiles4all

Zmija koja i danas postoji, a ima četiri očnjaka je bumslang (Disopholidus tipus) iz podsaharskih afričkih savana, koji živi 650 km južno od današnjeg Egipta. Njegov otrov izaziva krvarenje iz svakog otvora i obilno krvoliptanje u mozgu.

Može li zmija Apophisa biti rani, detaljni opis bumslanga?

I ako je tako, kako su stari Egipćani naišli na zmiju koja živi tako daleko od njihovih granica?

Staroegipatske zmije crna mamba Foto: Pixabay/sipa

Nekadašnja klima pogodovala brojnosti otrovnica u Starom Egiptu

Studija je pokazala da je klima ranog drevnog Egipta pogodovala životu i opstanku mnogih vrsta.

Postoji 10 vrsta zmija iz afričkih tropskih krajeva, regiona Magreba u severnoj Africi i sa Bliskog istoka koje bi mogle da odgovaraju opisima zmija sa papirusa. To uključuje neke od najozloglašenijih otrovnica u Africi, kao što su crna mamba, pafeder i bumslang.

Navodno je devet od deset vrsta zmija živelo u drevnom Egiptu. Mnoge su obitavale u južnim i jugoistočnim delovima današnjeg severnog Sudana i obali Crvenog mora, dok su druge viđane u plodnoj dolini Nila ili duž severne obale Afrike.

Zmije iz Starog Egipta, puff adder Foto: Shutterstock/EcoPrint

Jedan zapis u Bruklinskom papirusu opisuje zmiju sa šarom nalik prepelici, koja je šištala kao "zlatarski meh". Afrički pafeder (Bitis arietans) odgovarao bi ovom opisu, ali on danas živi samo južno od Kartuma u ​​Sudanu i u severnoj Eritreji.

Od perioda koji je rekonstruisan u studiji mnogo toga se promenilo. Izmena klime i naseljavanje pustinja, razvoj poljoprivrede i navodnjavanje su možda usporili isušivanje i omogućili mnogim vrstama da opstanu, što znači da je mnogo više otrovnih zmija koje poznajemo sa drugih regija živelo u Egiptu u vreme faraona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari