• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je čudna, ne viđa se često i na listi je najugroženijih vrsta: Žaba sa svinjskom njuškom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Formalno opisana tek 2003. godine, ljubičasta žaba je već dospela na Crvenu listu IUCN, a njen opstanak je u rukama lokalnog stanovništva koje uživa da jede punoglavce i od odraslih jedinki pravi amajlije za decu

  • 1
Ugrožena ljubičasta žaba Foto: Shutterstock/Aravind Ram

Ljubičasta žaba, poznata i kao žaba sa svinjskom njuškom, veći deo života provodi pod zemljom.

Ona nakratko izađe iz sigurnosti svog skrovišta, na nekoliko dana svake godine kad otpočne sezona monsuna, da bi se razmnožavala.

Ova žaba jedna je od samo dve vrste u endemskoj porodici Nasikabatrachidae iz zapadne Indije. Kako tvrde biolozi, samostalno se razvijala oko 100 miliona godina. Istraživači su otkrili da je najbliža porodici malih žaba koje žive samo na Sejšelima. Smatra se da su ove dve porodice delile zajedničkog pretka koji je, posle raspada superkontinenta Gondvane, izolovan na različitim kopnenim površinama, piše Edgeofexistence.

Pošto je ljubičasta žaba fosorijalna vrsta (živi pod zemljom gde kopa hodnike), naučnici su je dugo zanemarivali. Formalno je opisana tek 2003. godine, uprkos tome što je bila poznata u "lokalu" i imala niz naziva.

Njeni punoglavci su prilagođeni životu u bujicama, imaju specijalizovane usne aparate nalik sisaljkama i koriste ih da bi se držale za stene prekrivene algama kojima se hrane.

Lokalno stanovništvo jede punoglavce ljubičastih žaba i koriste i njih i odrasle jedinke u medicinske svrhe. U nekim zajednicama se izrađuju amajlije od žabe koje nose i deca, jer se veruje da će to ublažiti njihov strah od oluja.

Ljubičasta žaba je na Crvenoj listi IUCN navedena kao ugrožena, a taj status stekla je zbog masovnog krčenja šuma čime je njeno prirodno prebivalište gotovo zbrisano s lica zemlje.

O ovoj vrsti se malo zna, ali je poznato da se razmnožava na specifičnim mestima. Veoma je ranjiva na gubitak i promenu mesta prebivališta. Većina lokacija na kojima živi ljubičasta žaba nalazi se van mreže zaštićenih područja, a neka mestana kojima se pari oštećena su izgradnjom brana koje kontrolišu protok vode tokom jakih monsuna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veni, vidi, vici

    27. april 2024. | 20:59

    Ne mogu da shvatim da neko jede punoglace umesto odraslih žaba. Punoglavci su pihtijasta masa, treba da pojedeš 60 minimum da uneseš jednako proteina i masti kao od jedne odrasle žabe.