• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upozorenje vlasnicima životinja koji putuju avionom: Ne stavljajte ljubimce na rendgenske skenere!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psi, mačke, pa čak i zmije pronađeni su u transportnim vrećama, a mnogi vlasnici ljubimaca pravdaju njihovo prisustvo "emotivnom podrškom" i ostavljaju životinje u torbama i prtljagu koji se izlaže X-zracima

  • 0
Kućni ljubimci na aerodromu Foto: Shutterstock/Dezy

Putnici koji lete avionom sa svojim kućnim ljubimcima upozoreni su da životinje ne stavljaju na trake koje prolaze rendgenske aparate na aerodromima.

Američka administracija za bezbednost saobraćaja (TSA) preduzela je nove korake u vezi sa zaštitom ljubimaca, podsećajući na "preveliki broj incidenata zbog izlaganja životinja opremi za bezbednosni pregled", prenosi Independent.

Kućni ljubimci moraju da prođu kroz bezbednosne detektore metala na aerodromu. Međutim, umesto da ih stave na pokretnu traku sa vrećama i drugim prtljagom, putnici odnosno vlasnici treba da ih izvade iz transportera ili torbe i prenesu u naručju.

"Kućni ljubimci često putuju sa vlasnicima koji životinje tretiraju kao članove porodice. Zbog toga je važno da se vlasnik, koji putuje sa životinjom, upozna sa bezbednosnim procedurama za kućne ljubimce kako bi zajedno, brzo i lako, prošli proces bezbednosne provere“, izjavili su iz TSA i dodali da je ključno znati da se kućni ljubimci ne smeju pregledati kroz rendgensku jedinicu kontrolne tačke. Opšte je poznato da skeneri na aerodromima zrače 50 puta jače od običnih skenera.

Prazni transporteri za životinje moraju proći proveru kao i svaki drugi komad prtljaga. TSA je naglasio kako putnici treba da budu svesni da ograničenja putovanja kućnih ljubimaca mogu da variraju u zavisnosti od poslovne politike aerodroma i avio-kompanija.

Kućni ljubimci na aerodromu Foto: Shutterstock/Boyan Dimitrov

Krajem 2022, jedan pas je prošao kroz aerodromski rendgen, a bio je zatvoren u putničkom rancu. Mali pas, mešanac jazavčara i čivave, bio je "malo nervozan" kad je izašao iz skenera, ali nije bio povređen, izjavio je portparol TSA.

Incident se dogodio dve nedelje nakon što je na njujorškom međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi u jednom koferu otkrivena mačka koja je brzo izvađena. U međuvremenu, jednoj ženi u Tampi na Floridi zabranjen je let nakon što je udav od skoro metar i po – koga je nazvala Bartolomej – pronađen u njenom prtljagu. Ona je tvrdila da je zmija njena "emocionalna podrška".

Kućni ljubimci na aerodromu Foto: Shutterstock/Monika Wisniewska

Poslednjih godina, nekoliko američkih avio-kompanija je pooštrilo pravila o "životinjama za emocionalnu podršku", koje neki putnici koriste iz psihijatrijskih ili anksioznih razloga.

Godine 2018. jedan putnik je uklonjen sa leta Frontier Airlinesa, jer je pokušao da unese u avion vevericu kao svoju "emotivnu podršku".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari