• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spasen pas koji je proveo devet godina u laboratorijskom kavezu: Ovo su njegovi prvi koraci

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bigl Sidnej otrgnut je iz majčinog zagrljaja kad je imao samo deset nedelja i odveden u ustanovu gde je skoro deceniju trpeo torturu "u ime nauke"

  • 0

Sidnej je devetogodišnji bigl koji je ceo život proveo u kavezu u laboratoriji.

Ovaj divni pas od rođenja je podvrgavan brojnim testiranjima i eksperimentima. Nakon devet godina zarobljeništva bigl je konačno na slobodi, a snimak njegovih prvih koraka dirnuo je svet, prenosi Index.hr.

Sidneja su u septembru spasili volonteri iz svetske organizacije "Beagle Freedom Project" koja spasava životinje izložene laboratorijskim testiranjima. Šenon Kejt, predsednica i osnivačica organizacije, izjavila je za "Njuzvik" da su se nad Sidnejem vršili eksperimenti toksičnosti i da je ceo život proveo zarobljen u malom sanduku.

Život u laboratoriji

Otrgnut od majke u ranom uzrastu, Sidnej nije imao ništa od onoga što štenci treba da imaju. Bio je bez igračaka, bez normalne socijalizacije s majkom ili prijateljima iz legla i uskraćeno mu je maženje. Testiranje je počelo kad je imao oko 10 nedelja.

Sidnej je korišćen za testiranje toksičnosti, što znači da su mu davane doze lekova kako bi se videlo od koje koncentracije otrova bi se razboleo i reagovao i na koje načine.

"Njegove interakcije s ljudima bile su uglavnom ograničene na testiranje, hranjenje i higijenu. Nije imao ništa, bio je bez ikakve stimulacije i živeo je životom laboratorijske životinje", dodala je Šenon Kejt.

Sidnej je prepun trauma i bori se da stekne poverenje u ljude. Nakon što su ga sklonili iz laboratorije, organizacija ga je smestila kod hranitelja koji mu je ponudio ljubav i brigu kakvu zaslužuje. Tako su i uhvaćeni trenuci kada je napravio "prve korake slobode" u novom domu.

"Devet godina u laboratoriju uzrokuje teške posledice, pa je Sidnej morao da nauči da veruje ljudima, da prevlada strah od određenih zvukova i nauči da će sve biti u redu", pojašnjava Kejt.

@beaglefreedom Oh, sweet Sidney. We are so deeply sorry for what you have been through, but we are so excited for what lies ahead. After 9 whole years behind bars for comitting no crime— you are finally free. ❤️🐶 ❤️ @Sam & Ted the Beagle @The Dodo @Nathanthecatlady @Emilie @Cruelty Cutter @Animal Rights Activists 🐕 @Vegan Hacks Pod @crueltyfree makeup 🐰 @Grace | cruelty-free 🐰 #rescuedog #dogrescue #beagle #beaglesoftiktok #beaglepuppy #seniordog #seniordogsoftiktok #seniordogsrule #seniordogsneedlovetoo #crueltyfree #crueltyfreemakeup #crueltyfreebeauty #dog #dogs #fyp #fypシ #fypage #fypシ゚viral #nonprofit #nonprofitsoftiktok #endanimaltesting #endanimalexploitation #endanimalcrulety #viral #viraltiktok #viralvideo #doggo #dogsofinstagram ♬ Noted - PowerHouse

Trenutak koji slama srce

"Mi to zovemo "bigl probojem", kada vas konačno pogledaju u oči, a ne kroz njih. Nekima je potrebno samo nekoliko dana, drugima meseci ili godine. Sidneju je trebalo izvesno vreme, ali je konačno imao svoj proboj. Kad je pogledao u oči svoje hraniteljke, ona je znala da se on oseća kao kod kuće, a on je znao da je siguran", ispričala je Šenon Kejt.

Žena koja je privremeno udomila Sidneja odmah ga je zavolela i odlučila da ga zauvek zadrži. Sidnej se u novom domu druži sa biglom koji ga podučava tome kako treba da postane običan pas.

Zabrinjavajući podaci

Iz organizacije "Humane Society International" procenjuju da se svake godine više od 50 miliona životinja koristi za eksperimente samo u SAD, a sem pasa, zloupotrebljavaju se i mačke, hrčci, svinje, kunići, ovce...

Nad psima se obično vrše testiranja na srcu, plućima ili bubrezima, a laboratorije mogu da posmatraju kako bi neka supstanca mogla da utiče na rad ljudskih organa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari