• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste čuli za crva koji preuzima oči i mozak puža, hipnotiše ga i pretvara u zombija koji igra?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznat i kao parazit sa zelenim trakama, ovaj mikroorganizam se uvlači u očne pipke mekušca, preuzima njegov mozak, a zatim pulsira da bi nesrećni domaćin "zaigrao" i privukao ptice koje će ga pojesti

  • 0
Parazit na pužu

Foto: Shutterstock/Henri Koskinen

Njegovo ime je crv sa zelenim trakama (Leucochloridium paradoxum).

On živi u Evropi, Severnoj Americi i Japanu, a jede otpad iz u digestivnog trakta ptica, pre nego što se izluči i započne potragu za novim domaćinom, piše Livescience.

Ovaj parazitski pljosnati crv je poznat kao stvaralac "disko zombija": on se useljava u telo ćilibarskih puževa (Succinea) tako što im se penje u očne "stabljike" i primorava ih da igraju kako bi privukli pažnju ptica.

Puž prvi put dolazi u kontakt sa ovim parazitom preko ptičijeg izmeta u kome se nalaze jajašca zelenih trakastih crva.

Nakon izleganja, larve se penju ka očima puža i stvaraju neku vrstu kese koja sazreva, raste i zamenjuje očnu stabljiku. Puž je onemogućen da uvuče oči u telo i njegovi pipci ostaju napolju. Njegove nove "oči" postaju šarene i pulsiraju brzinom od 60 do 80 kontrakcija u minuti, stvarajući vibraciju nalik plesu.

Parazit na pužu

Foto: Shutterstock/Henri Koskinen

Crv parazit preuzima i mozak nesrećnog puža. Kao neuroparazit, on inficira nervni sistem svog domaćina mekušca i kontroliše njegovo ponašanje.

Puž je primoran da odlazi do dobro osvetljenih i izloženijih područja, kao što je površina lista, gde ga ptice uočavaju i love kao primamljivu gusenicu.

Jednom kada se proguta, parazit sazreva u odraslu jedinku, pari se sa drugim crviuma i proizvodi jaja koja se oslobađaju u ptičiji izmet.

Parazit na pužu

Foto: Shutterstock/D. Kucharski K. Kucharska

Tako se iznova pokreće ciklus stvaranja morbidnih zombija.

Ako puž ima sreću, ptica će uzeti samo njegov pipak. U tom slučaju, ovaj mekušac će ostati slep dok pipak ponovo ne izraste - što znači da se može ponovo inficirati.

Kako pleše puž-zombi?

Pogledajte video!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari