• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spori loris, "slavljenik" svetskog dana posvećenog ugroženim primatima iz jugoistočne Azije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milo lice i simpatična pojava ovog noćnog majmunčića u senci su činjenice da on nije baš toliko sladak kao što izgleda, jer ispod pazuha "krije" žlezde sa otrovom koji luči da bi se odbranio od nasrtljivaca

  • 0
Svetski dan sporog lorisa Foto: Shutterstock/Conservationist

Današnji dan posvećen je mnogim životinjama, a jedan od "slavljenika" je i mali noćni majmun loris iz jugozapadne Azije.

Međunarodni dan sporog lorisa ustanovljen je 13. septembra i proslavlja se svake godine.

Tako je ovaj mali majmun, zajedno sa planinskom kokom-žabom i kućnim ljubimcima sa urođenim manama, u fokusu ovog 13. septembarskog dana.

Loris, simpatični noćni primat, živi širom jugoistočne Azije. Iako sladak i milog lika, on je otrovan, a toksin koji proizvodi se nalazi u žlezdi na njegovim prednjim ekstremitetima.

Kada se otrov izluči iz pazušnih žlezda i spoji sa pljuvačkom koju izbaci kad nekoga ugrize, nastaje pakao, jer je ujed ovog majmunčića poprilično bolan i razvija jaku infekciju.

Spori loris je u kritičnoj opasnosti zbog krčenja šuma koje su njegova prirodna prebivališta. Osim toga, on je i žrtva trgovine divljim životinjama, jer ga upotrebljavaju u tradicionalnoj medicini, ali se proređuje i zbog lova, trgovine egzotičnim divljim vrstama i mnogih drugih razloga.

Zato barem na Svetski dan sporog lorisa odvojite malo vremena da upoznate život i osobine ovog majmunčića i naučite kako da mu pomognete da još dugo poživi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari