• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako su drugačiji, oni su ipak divni: 13. septembar, dan posvećen ljubimcima sa urođenim manama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke abnormalnosti na našim psima i mačkama mogu biti vidljive odmah po rođenju, pojedine se manifestuju u kasnijem dobu, a izvesni fizički i mentalni nedostaci pojavljuju se čak posle nekoliko godina

  • 0
Ljubimci sa urođenim manama Foto: Shutterstock/Rudak Hanna

Današnji dan posvećen je kućnim ljubimcima sa urođenim fizičkim manama.

Obeležava se svake godine 13. septembra na globalnom nivou. Ovaj dan je 2014. godine osmislio Dejvid Rodžers, osnivač Fondacije MBJungle, kako bi se podigla svest o urođenim fizičkim nedostacima kućnih ljubimaca i o načinima kako da se ovakve pojave svedu na što manji broj.

Fondacija MBJungle i njen osnivač odredili su da se Dan svesti o kućnim ljubimcima sa urođenim manama obeležava baš 13. septembra, u znak sećanja na Rodžersovu majku koja je preminula 13. septembra 1996. godine.

Misija fondacije je da podigne svest i obrazuje javnost o urođenim manama kućnih ljubimaca i svemu što utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Urođene zdravstvene mane pasa i mačaka pojavljuju se iz nekoliko razloga, a najčešći su prekomerno razmnožavanje i pripadnost određenim rasama. Pojava fizičkih mana može se sprečiti udomljavanjem kućnih ljubimaca iz azila ili sa ulice i prestankom kupovine pasa i mačaka. Ipak, često vlasnici usvajaju životinje sa hendikepom.

Ljubimci sa urođenim manama Foto: Shutterstock/zakharovaelena

Sve dok postoje životinje sa fizičkim ili mentalnim problemima, potrebni su dobri vlasnici koji će ih voleti i pružiti im odgovarajuću negu.

Nekoliko uobičajenih urođenih fizičkih mana kod kućnih ljubimaca su rascep nepca, deformiteti udova i kile. Ove abnormalnosti se mogu prepoznati pri rođenju, ili ubrzo nakon toga. Defekti kao što su problemi sa zubima možda neće biti otkriveni sve dok ljubimci ne dostignu određenu fazu zrelosti. I drugi nedostaci se neće manifestovati mesecima ili čak godinama. Uobičajeni uzroci urođenih mana kod mladunaca kućnih ljubimaca uključuju i poremećaje u ishrani, zarazne bolesti koje prenese majka i kontakt sa hemijskim toksinima.

Ljubimci sa urođenim manama Foto: Shutterstock/mehaniq

Neuhranjenost ženke psa ili mačke u trudnoći može prouzrokovati preuranjeno koćenje, lakši mozak, abnormalnosti u ponašanju i veliku stopu smrtnosti mladunaca. Nedostatak kalcijuma izaziva poremećaje na kostima, posebno kod džinovskih rasa pasa. Ako je majka zaražena parvovirusom, fetus će dobiti oštećenje mozga, biće mu usporen rast ili će uginuti. Osim toga, insekticidi, fungicidi i reacija na neke lekove mogu izazvati urođene mane. Primer tome su insekticidi koji su sastavni deo pojedinih praškastih lekova za tretman buva, koji mogu uticati na fetus, a posledice su razvoj kratke čeljusti i bezrepost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari