• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je Svetski dan zečeva, kunića i svih dugouhih i dragih zubonja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako imate kućnog ljubimca kunića, razmazite ga, a ako još niste vlasnik ove slatke životinje a planirate da to postanete, istražite podatke o njoj i organizujte joj dolazak u njen budući dom

  • 1
Svetski dan zečeva Foto: Pixabay/Wfranz Hare

Internacionalni dan posvećen zečevima obeležava se četvrte subote ili nedelje meseca septembra.

Ova godišnja proslava dugouhih i kratkorepih sisara ne odvija se samo u ime ko zna koliko stotina miliona kunića, koji se drže kao kućni ljubimci širom sveta, već ima za cilj da promoviše ozbiljnu poruku o blagodeti ovih životinja.

Na Međunarodni dan zečeva podsećamo na lepo druženje sa kunićima, ali i na drugu stranu njihovog života koja se odnosi na angažovanje u medicinskim i kozmetičkim testiranjima, zatim na njihovo izlovljavanje, uzgoj krzna i, nažalost, njihovu ulogu u ljudskoj ishrani.

Iako postoji ozbiljna strana ovog dana, ne iznenađuje činjenica da je ona pomalo sporadična. Zato posvetite dodatno vreme svom dugouhom prijatelju i dajte mu ekstra porciju omiljene salate.

Kunići kućni ljubimci stvaraju komplikovane društvene strukture. Oni su veoma teritorijalni, ali i društveni. Neobično u vezi s njima je i neobičan sistem za varenje. Hrana koju konzumiraju prolazi kroz njihova creva, što dovodi do stvaranja cekotropa, posebne vrste fecesa koji kunići jedu. Zato je važno da kunići imaju zdravu i odgovarajuću ishranu.

Svetski dan zečeva Foto: Pixabay/taboadahdez

Kunići su i veoma inteligentni kućni ljubimci i ako shvate da ih čeka nagrada, uvek će rado izvršavati zadatke. Možda ćete se iznenaditi činjenicom da zečevima zubi rastu brzinom od 3 mm nedeljno!

U korejskoj i japanskoj mitologiji zečevi žive na Mesecu, gde prave kolače od pirinča.

"Društvo kućnih zečeva" dugi niz godina obeležava Međunarodni dan zečeva.

Njihova misija glasi:

"Svi zečevi su vredni kao pojedinci, bez obzira na čistoću rase, temperament, zdravstveno stanje ili odnos prema ljudima. Dobrobit svih zečeva je naša primarna briga. U skladu sa našom misijom, mi smo protiv eksploatacije zečeva. Domaći zečevi su životinje za društvo i treba im pružiti barem ista prava, nivo brige i mogućnosti za dugovečnost kao što se obično pruža psima i mačkama kućnim ljubimcima".

Svetski dan zečeva Foto: Pixabay/jackbulmer

Iako imaju dugu istoriju u našoj kulturi i sjajni su kućni ljubimci, kunićima je potrebna naša pomoć. Nisu svi kunići bezbedni, pa im valja pomoći da žive sigurnim i zaštićenim životom.

Zato je Međunarodni dan zečeva toliko važan za sve zekonje na svetu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija Bg

    24. septembar 2023. | 20:23

    Mnogo volimo nasu zecicu Lili! Srecan dan zecava!