• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kraj avgusta u svetu je posvećen borbi protiv netrpeljivosti i razlika među vrstama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake godine, krajem avgusta, vodi se bitka za ukidanje jedne od najvećih nepravdi zbog koje se mnoga živa bića zloupotrebljavaju i iskorišćavaju na svaki zamislivi način radi postizanja sebičnih ljudskih ciljeva

  • 0
Svetski dan borbe protiv razlike među vrstama Foto: Shutterstock/Julia Ardaran

Avgust je mesec u kome se obeležava jedan od izuzetno važnih dana za čitav svet, pogotovo za pripadnike svih životinjskih vrsta.

Zagovornici jednakosti između svih živih bića krajem svakog avgusta (26. do 29. 8.) proslavljaju Svetski dan borbe protiv razlika.

Ovaj dan treba da podigne svest o ustaljenom i lošem načinu razmišljanja čoveka u odnosu na životinjske vrste koje se smatraju inferiornim. Ovakvo mišljenje svrstava životinje u sredstva za postizanje ljudskih ciljeva, od onih koji se odnose na zabavu, modu, preko eksperimenata i mnogih drugih segmenata života, da bi se opravdalo njihovo iskorišćavanje.

VoDES (World Day for the End of Speciesism - Svetski dan borbe protiv razlika među vrstama) je 2015. godine osnovala švajcarska grupa za oslobađanje životinja PEA.

Neprofitna organizacija PETA ohrabruje sve one koji se zalažu za slobodu životinja da organizuju susrete, tribine i okupljanja povodom ove teme. Oni koji žele da odu korak dalje, mogu poslati pisma ili mejlove lokalnim novinama odnosno portalima i podeliti informacije na društvenim mrežama, pa čak i iskoristiti PETA-in filter "End Speciesism" na Instagramu.

Netrpeljivost počinje kada se kategorije kao što su rasa, godine, pol, invaliditet, seksualna orijentacija ili vrsta, koriste da opravdaju diskriminaciju, slogan je organizacije PETA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari