• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne okrećite od njih glavu barem danas, jer je ovo Dan poštovanja svih životinja beskućnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Donirajte novac da biste im pomogli, jer nemaju dom i vlasnike. Ovim stvorenjima potrebni su hrana i voda, ali i ozbiljniji potezi u vidu sterilizacije ili kastracije, kao i napori za njihovo sklanjanje sa ulice i udomljavanje

  • 5
Životinje beskućnici Foto: Pixabay//vfintarts

Svakog dana životinje se gube, napuštaju ili smeštaju u prihvatne ustanove.

Azili za životinje bez domova u potpunosti zavise od dobrotvornih akcija i dobre volje pojedinaca, kompanija, nevladinih organizacija…

Ova udruženja ulažu velike napore da se izbore sa svim problemima i traže da se podigne svest o nevolji napuštenih životinja.

Međunarodni dan životinja beskućnika želi da obrazuje ljude o težini čina odbacivanja kućnih ljubimaca i prednostima njihove sterilizacije.

Ustanovljen 1992. godine od Međunarodnog društva za prava životinja, Svetski dan životinja bez doma je nastao kao odgovor na sve veću potrebu za ustanovama koje spasavaju životinje i brinu o njihovom smeštaju, jer su prepuštene same sebi na ulici.

Životinje beskućnici Foto: Pixabay

Domaći psi i mačke zavise od svojih ljudskih porodica koje im obezbeđuju hranu, a kada postanu beskućnici, sve se menja. Međunarodni dan beskućnih životinja treba da ojača svest i obrazuje ljude o potrebama ovih nedužnih bića i istovremeno prikuplja sredstva za lokalna skloništa koja brinu o ovim životinjama.

Životinje beskućnici Foto: Pixabay/vaudin

Azili i prihvatilišta se trude da zbrinu većinu životinja bez doma, ali to nije uvek moguće, jer nemaju dovoljno prostora, osoblja ili finansijskih sredstava.

Nažalost, kada su prihvatilišta puna, mnogi psi i mačke moraju da budu eutanazirani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    23. avgust 2023. | 15:59

    Hvala svima koji uplate, ili nahrane i sipaju vodu na ulici. Ukoliko možete, udomite! Jeste obaveza, košta, svašta mora da se uskladi i planira i nije bez stresa, ali...osećaj koji imate kad ih gledate i znate da ste spasili život, nema cenu.

  • Бранка

    20. avgust 2023. | 12:37

    Па напишите где и како може да се донира on-line

  • Sarra

    17. oktobar 2023. | 12:03

    Dosta neuropsihijatara preporučuje da se uzme macka,jer njeno poređenje i uopšte karakter,pomaže za psihu I te kako!em sto je lepo,em korisno!Maca kada Vas puši u svoj život nema veće ljubavi od te!jako su pametne,radoznale,čiste...vreme jeste teško,ali kada bi svako ostavio 1 din.za azila,I besplatne klinike koje brinu o njima,ili za hranu...gde bi Nam kraj bio!Ova vlada treba da donese i usvoji zakon-da ovo mačaka i pasa što je na ulici,da se pod hitno sterilitet...i posle toga,nema nikakvih problema,nema rađanja...i to je to...ali....nekome to očigledno ne odgovara!Veliki pozdrav Vama,i svima koji rade sa Vama i Vašim člancima!S.SH!